Sărbătoarea Nașterii Domnului la Cahul în anul mântuirii – 2020/2021

În ziua de 7 ianuarie 2021, când creștinii ortodocși care țin sărbătorile după Calendarul Iulian sărbătoresc Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Mare Mucenic Pantelimon din Cahul.

Menționăm că în Republica Moldova, o mare parte dintre credincioșii ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului pe 7 ianuarie (stil vechi), iar o parte dintre ei sărbătoresc după calendarul îndreptat, în data de 25 decembrie, fapt care face ca în majoritatea localităților Crăciunul să fie sărbătorit cu mult entuziasm de către credincioșii basarabeni.

Credincioșii din sudul Basarabiei au deprins obiceiul să se viziteze reciproc cu ocazia Crăciunului pe ambele stiluri calendaristice, așa încât, parohiile care sărbătoresc după calendarul îndreptat sunt vizitate de credincioșii din parohiile care se conduc liturgic de calendarul neîndreptat, iar când este Crăciunul pe stil vechi, credincioșii sunt vizitați de cei care au ținut după calendarul îndreptat. Aceasta dovedește, încă o dată, bunăvoința credincioșilor de a trăi în pace și bună înțelegere cu toți frații de o credință, respectând rânduiala bisericească.

La acest eveniment, alături de Preasfinția Sa, au participat preoți și diaconi, enoriași parohiei și oaspeți din România și din alte localități din R. Moldova. În predica Sa Preasfințitul Părinte le-a mulțumit preoților din Eparhie, credincioșilor și mai ales binefăcătorilor, care s-au implicat în lucrarea de misiune a Bisericii Ortodoxe Române din acest spațiu mult încercat. A mulțumit credincioșilor, care în anul 2020 au susținut lucrarea mântuitoare a Bisericii, precum și oaspeților din România, care au fost implicați în diverse proiecte social-filantropice și evenimente cultural-misionare desfășurate în circumscripția canonică a Episcopiei Basarabiei de Sud. În acest context, în semn de prețuire și recunoștință pentru sprijinirea mai multor activități sociale, Preasfinția Sa i-a oferit părintelui Vladimir Beregoi, consilier eparhial din cadrul Episcopiei Hușilor, Ordinul Eparhial – Crucea Sfântul Ierarh Dionisie Erhan.

În cadrul sfintei Liturghii, tânărul student în anul IV, al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae” din Iași, Gabriel Cristian Florea, a fost hirotonit în treapta de diacon.

După citirea pastorale de către Părintele Andrei Apetrei, Preasfințitul Părinte Veniamin a primit cete de colindători care au ornamentat Sărbătoarea Nașterii Domnului cu colinde tradiționale și moderne.

Înainte de a începe colindul, Preasfinția Sa a menționat: „Cu multă emoție și bucurie am așteptat această sărbătoare a Crăciunului împreună cu dumneavoastră, parcurgând calea postului, încercând să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, dar, și unii de alții. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru bucuria de a fi împreună și anul acesta la sărbătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunului și dumneavoastră pentru participarea la Sfânta Liturghie. Mulțumesc totodată și grupurilor de colindători care a venit să ne colinde la Episcopie dar și celor care astăzi ne vor colinda la biserică.

M-am bucurat că în anul acesta, în ciuda tuturor condițiilor și a restricțiilor care sunt impuse, totuși, misionarii noștri și dragii colindători să venă de departe sau de aproape ca să ne bucurăm împreună de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos la Episcopie dar și aici, în Sfânta Biserică, sau care au fost la bisericile unde merg de obicei la Sfânta Liturghie. M-am bucurat ca astăzi să avem oaspeți aleși din diferite locuri, să avem oaspeți de la București, pe părintele Pavel Goreanu, împreună cu familia sa, pe părintele Vladimir Beregoi, Consilier Eparhial din Episcopia Hușilor, un binefăcător al Eparhiei noastre și un frate Basarabean, care, după ce a fost hirotonit în Episcopia de Cahul și Comrat s-a retras la Alba Iulia, locul de baștină a soției, unde a activat în mai multe parohii, având o lucrare deosebită. De câțiva ani este Consilier în Episcopia Hușilor unde, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, fac o lucrare misionară deosebită. Anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie și prin strădania părintelui Vladimir, am primit un mare sprijin și ajutor pentru derularea unor proiecte ale noastre. De exemplu, ne-au oferit 200 de ghiozdane pentru copiii din Episcopie, alte bunuri (îmbrăcăminte, încălțăminte etc. trebuie să subliniez aici și sprijinul acordat pentru proiectul de la Mănăstirea Țiganca. Mulțumim pe această cale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijinul acordat tuturor parohilor din Episcopie, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dar și Preasfințitului Ignatie pentru că ne încurajează și sprijină lucrarea misionară din sudul Basarabiei. În anul filantropilor ortodocși români -2020, un mare binefăcător al Episcopiei noastre a fost Dl George Becali. Domnia sa a înțeles provocările din perioada pandemiei și a sprijinit proiectele social-filantropice, ne-a bucurat cu daruri consistente care au fost bine primite de instituțiile din circumscripția eparhiei.

Totodată,  îl felicităm și pe părintele nou hirotonit Gabriel Cristian, care de astăzi este cleric al Eparhiei noastre și, nădăjduim, ca nu peste mult timp, va fi hirotonit preot, și se va implica în lucrarea misionară din eparhie. Trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale și binefacerile pe care le-am primit în anul 2020, dar și dumneavoastră tuturor pentru că Dumnezeu a binecuvântat Eparhia noastră cu multe realizări frumoase în acest an. A fost un an foarte greu și dificil. Ați fost alături de noi aici, în Sfânta Biserică când, din cauza restricțiilor, nu am putut veni foarte mulți, dar totuși, ne-ați sprijinit în diferite lucrări din cadrul Episcopiei noastre.

Tuturor le dorim sărbători fericite cu sănătate și bucurie, cu noi realizări și frumoase împliniri în Anul Nou 2021!”

Mulțumind pentru colinde și păstrarea tradiției de Crăciun, Preasfinția Sa a împărțit tuturor colindătorilor cadouri și calendare pentru anul 2021, cu sărbătorile pe ambele stiluri calendaristice.