CALENDAR

    (neîndreptat)
  • 28 Februarie
    Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior (Harți)
  • 29 Februarie
    Sf. Sfințiți Mc. Pamfil preotul și Valent diaconul; Sf. Ier. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
metropolia basarabiei trinitas trinitas radio trinitas ziarul lumina doxologia trinitas trinitas trinitas

Te Deum în cinstea Zilei Naționale a României la Paraclisul Centrului Eparhial din municipiul Cahul

     Joi, 1 Decembrie 2022, la Paraclisul “Învierea Domnului” din incinta Centrului Eparhial din municipiul Cahul, a fost oficiat de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, un Te Deum în cinstea Zilei Naționale a României, în prezenta Excelentei Sale, doamna Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, a preoților si credincioșilor prezenți.

     În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918, despre evenimentele premergătoare acestuia, evidențiind importanța și repercursiunile lui în viața poporului roman.

     Preasfinția sa a arătat rolul Bisericii Ortodoxe la pastrarea credintei si la realizarea idealului unității nationale care s-a înfăptuit in anul 1918 prin unirea in 27 Martie a Basarabiei, in 28 Noiembrie a Bucovinei si la 1 Decembrie a Transilvaniei înfăptuirii-se idealul multor generații.

     De asemenea, ierarhul a indemnat la pastrarea valorilor neamului, la solidaritate si la îndeplinirea testamentului făuritorilor unirii lăsat pentru nou in Actul Unirii semnat in 27 Martie 1918. Pentru noi perioada interbelica a fost una de glorie, de consolidare a valorilor spiritualității neamului si a unității, constituind baza a tot ce s-a întâmplat după căderea comunismului in Basarabia, inclusiv a reafirmării identității noastre lingvistice, etnice si culturale. Sa-I mulțumim lui Dumnezeu darurile Sale revărsate peste noi si sa ne rugam pentru unitatea si prosperitatea noastră si mântuirea neamului.

     Excelenta Sa, doamna Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, a transmis un cuvânt de salut si de felicitare celor prezenți, mulțumind Preasfințitului Părinte Veniamin, cât si tuturor clericilor din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud pentru sprijinul si promovarea valorilor identitare si culturale românești.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto