"Omul smerit si milostiv nu poate rămâne nepăsător la suferința celor din jur"

Duminică, 27 Noiembrie 2022, Preasfintitul parinte #Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Episcopal " Sfântul Pantelimon " din Cahul. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfintia Sa a explicat pericopa Evanghelica evidențiind câteva dintre sensurile duhovnicești ale parabolei.

Învățătorul de lege cunoștea Scripturile, dar avea o credință superficiala, era plin de sine, fiind mulțumit si satisfăcut de stare in care se afla. Totuși el îl ispitește pe Domnul si afla ce trebuie sa facă pentru a mosteni Împărăția Lui Dumnezeu.

Biserica a rânduit ca acest pasaj din Evanghelie sa fie citit in Duminica a XXV-a după Rusalii, duminica premergătoare începutului Postului Crăciunului pentru a ne arată din Pilda Samarineanului Milostiv cum trebuie sa petrecem viața, dar mai ales săptămânile de post care ne pregătesc pentru a primi in sufletele noastre pe Pruncul Iisus.

Astfel, Parabola Samariteanului Milostiv rostita de Mantuitorul Hristos reprezintă o talcuire a tainei mântuirii neamului omenesc și un dreptar pentru viata Bisericii, pentru fiecare creștin.

Omul care cobora de la Ierusalim la Ierihon și a căzut între tâlhari reprezenta neamul omenesc care din pricina rănilor păcatelor se afla aproape mort, neputincios sa se ridice din mulțimea păcatelor si a suferințelor cauzate de acestea.

Samarineanul Milostiv, aparent un simplu călător după cum ne spune Evanghelia, era considerat de evrei ca fiind un străin, un om care nu reprezenta nimic.

Dacă Preotul și levitul au trecut indifirenti, samariteanul s-a oprit si a ajutat pe cel lăsat aproape mort, el l-a dus la o casa de oaspeți si a achitat pentru îngrijirea celui bolnav. Acest gest uman ne arată ca doar cel care face mila este cu adevarat aproapele omului suferind. Totodata ne conștientizează, ca nu starea pe care o avem ne îndreptățește, ci faptele pe care le facem. Este condamnabilă indiferenta preotului si a levitului, ei reprezintă pe oamenii insensibili care nu au timp pentru cei aflați in suferința, in necaz sau in alta împrejurare.

Mantuitorul folosește chipul Samarineanului Milostiv vrând sa arate ca în Legea Noua nu poziția sociala sau neamul din care te tragi contează pentru dobandirea vietii veșnice, ci faptele credinței sau necredinței pe care noi le facem .

De aceea, sa învățam de la Samaritean si sa arătam compasiune cu cei suferinzi, cu cei căzuți in grele suferințe din cauza plăcerilor vietii, neascultării de părinți si de duhovnic, din cauza îndepărtării de Ierusalim, de locul in care Dumnezeu se descoperă oamenilor si se îndreaptă spre Ierihonul plăcerilor. Sa ascultam Cuvântul Domnului care i-a spus tânărului, dar ne spune si noua sa mergem si sa facem asemenea samariteanului!

La final, Preasfintia Sa a citit rugăciunea pentru începerea Postului îndemnând credincioșii sa călătorească pe calea postului cu pace cu bucurie săvârșind faptele credinței. Sa aibă ca modele de trăire pe Sfinții Grigore Palama, dar si pe Sfântul Apostol Filip, pomeniți in aceasta zi, si sa rostească mereu rugăciunea inimii, pentru ca rugăciunea ne apropie de Dumnezeu si de semenii nostri. Sa avem grija de sufletele și mântuirea noastră, dar si de cei care sunt în jurul nostru.

Sa fim solidari cu semenii noștri care in aceste zile din cauza crizei energetice au nevoie de sprijinul si ajutorul nostru.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto