Marți, 25 octombrie 2022, la Cahul s-a desfășurat Conferința pastoral-misionară de toamnă a Episcopiei Basarabiei de Sud.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la Paraclisul Centrului Eparhial "Învierea Domnului" din municipiul Cahul, la care au slujit Pc. Pr. Nicolae Dorneanu - Arhiepiscopia Iașilor, cât și clerici din administrația eparhială sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nicodim Petre - Arhiepiscopia Iașilor.
Lucrările Conferinței pastoral-misionare de toamnă au avut loc în sala Aula a Universității de Stat "B. P. Hașdeu" din Cahul, în colaborare cu Consulatul General al României la Cahul, Universitatea de Stat "B. P. Hașdeu" din Cahul, Muzeul Brăilei "Carol I" și Direcția Generală de Învățământ, Cahul.
Subiectele discutate in conferința au reprezentat principalele teme proclamate de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru anul omagial si anul comemorativ, fiind prezentate in contextul aniversării a treizeci de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Astfel, s-a discutat despre Rugăciune în viața Bisericii și a creștinului si tradiția isihastă; in acest context a fost evidențiata contribuția Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, la cunoașterea si practicarea rugaciunii inimii in viața Bisericii si a credincioșilor. S-au prezentat aspecte privind relația dintre Biserică și Școala, atât in România, cât si in Republica Moldova, subliniind-se importanta educației pentru tânăra generație si pentru binele țării.
Un loc aparte a fost alocat celor care au slujit cu dăruire si jertfelnicie in Mitropolia Basarabiei in cei 30 de ani de la reactivare si au menținut credință Ortodoxa si valorile spiritualității românești in pofida atitudinii nedrepte si discriminatorie a Statului, cât si a reprezentanților Bisericii Ruse din Republica Moldova.
Invitatul special a fost Înaltpreasfintitul Părinte #Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care deși nu a reușit să fie prezent fizic, și-a manifestat dragostea și grija fata de clericii Eparhie Basarabiei de Sud fiind prezent prin intermediul platformei online, rostind o meditație despre rugăciune, cât și prezentarea unor aspecte din viața Sfântului Paisie de la Neamț.
In cadrul Conferinței au susținut comunicări următorii invitați: Părinte Arhimandrit Nicodim Petre, Părintele Nicolae Dorneanu și Părintele Roger Coresciuc - profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie" Iași - Arhiepiscopia Iașilor; Părintele Mihail Sorin Spătaru - Arhiepiscopia Bucureștilor; Dl. Prof. Ion Ghelețchi; Dl. Prof. Valeriu Baban - director al Inspectoratului General de Învățământ Cahul; Dna. Prof. Natalia Luchianciuc; Părintele Protosinghel Efrem Docan, Părintele Gheorghe Untila și Părintele Ionel Bîgea.
Preasfințitul Părinte #Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a vorbit clericilor, profesorilor și studenților prezenți despre importanța rugăciunii în societatea contemporană, despre sfinții isihaști comemorați în anul 2022 de Patriarhia Română, despre prezența clericilor în mijlocul unităților de învățământ, cât și despre necesitatea de a intensifica conlucrarea dintre Biserică și Școala pentru pregătirea unei generații responsabile si demne care sa împărtășească valori si sa consolideze unitatea neamului in tara noastră.
De asemenea, în cuvântul său, Preasfinția Sa a multumit clericilor care au slujit cu devotament in cei 30 de ani de la reactivare, evocând prezenta românească din cele mai vechi timpuri in acest spațiu.
In acest context, Preasfinția Sa a explicat nevoia conlucrării dintre instituții si a asumării identității de către fiecare dintre noi. Totodata, a mulțumit celor prezenți la festivitatile desfășurate la Chișinău in data de 19 si 20 octombrie pentru marcarea celor 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, evidențiind purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, slujirea jertfelnica a Înaltpreasfintitului Mitropolit Petru, a ierarhilor si preoților din Mitropolie, arătând cinstirea făcută acestora de către Patriarhul României care a acordat distincții si Ordine patriarhale mai multor clerici si mireni care au slujit și muncit cu jertfelnicie in promovarea Ortodoxiei si a culturii românești in Basarabia.
La final, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei conferințe, nădăjduind că cele prezentate și discutate vor fi spre zidirea duhovnicească a celor prezenți, sporind și înmulțind activitățile culturale, edilitare, liturgice și misionare din Episcopia Basarabiei de Sud.
Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.