Înfrățire între parohiile "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Strășeni și "Sfânta Mahramă" din Iași

      În data de 7 iulie 2024, în duminica a doua după Rusalii, închinată Sfinților Români, iar după calendarul neîndreptat cinstindu-se Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, și a Înaltpreasfințitului Părinte TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, credincioșii din Parohia "Sfânta Cuvioasa Parascheva" din Strășeni, Republica Moldova, s-au unit în rugăciune cu frații de peste Prut, participând la Sfânta Liturghie săvîrșită de către un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului. Aceast popas duhovnicesc a fost marcat de semnarea actului de înfrățire dintre cele două comunități ortodoxe, legând spiritual municipiul Strășeni de municipiul Iași.
    Părintele Neculai Dorneanu, parohul Bisericii "Sfânta Mahramă a Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni" din Iași, a rostit un cuvânt de învățătură după citirea Sfintei Evanghelii, reflectând asupra rolului sfinților în viața credincioșilor, a sacrificiului acestora, cât și a vieții Sfântului Ioan Botezătorul.
      Corul de muzică psaltică "Sfânta Maria Magdalena", al Parohiei din Iași, a oferit răspunsurile la strană, înălțând slujba liturgică prin armonia și adâncimea cântărilor.
    Momentul semnării acordului de înfrățire a avut loc la finalul Sfintei Liturghii, prin luarea de cuvânt a părintelui paroh Vetceslav, a părintelui Neculai Dorneanu, a părintelui Vasile Nechita, dar și a doamnelor Valentina Casian primar de Strășeni și Lucia Caciuc-Roșioru, șefă Direcției Învățământ Strășeni.
    Printre invitații de onoare s-au numărat doamna Valentina Casian, primarul Strășeni, doamna Lucia Caciuc-Roșioru, șefa Direcției Generale de Învățământ a Consiliului Raional Strășeni, și domnul Nicolae Zagnat, directorul EIKON ARTIS, o companie renumită pentru producerea și distribuirea obiectelor de cult.
    Evenimentul a fost un prilej de mare bucurie și unitate, oferind credincioșilor din Strășeni o experiență duhovnicească profundă. Sfânta Liturghie a unit astfel inimile tuturor și a întărit legăturile dintre credincioșii din Republica Moldova și România. A fost o zi în care granițele au fost șterse, iar spiritul de frăție creștină a înflorit, oferind tuturor participanților o bucurie sufletească înălțătoare.

 

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto