Mănăstirea Găvănoasa din Protopopiatul Cahul și-a sărbătorit hramul

     În duminica Pogorârii Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Găvănoasa din satul Găvănoasa, Proropopiatul Cahul, cu prilejul prăznuirii hramului înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
     Înainte de Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire pentru o icoana cu chipul Maicii Domnului- Grabnic ascultătoarea, care a fost așezată la loc de cinste în aceasta mănăstire.
      La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit întru protosinghel pe părintele ieromonah Varsanufie Bordeianu, slujitor al acestei mănăstiri, în vârstă de 66 ani și 17 ani de slujire clericală.
      Totodată, după rânduiala din această duminică, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei plecării genunchilor, sfințind și binecuvântând ramurile de nuc.
    În cuvântul de învățătură de după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Veniamin a tâlcuit textul scripturistic  de la Ioan 7, 37-53 și a prezentat semnificația liturgică și cea mântuitoare a acestui praznic. După săvârșirea vecerniei, ierarhul a prezentat și tâlcuit rânduiala liturgică și latura duhovnicească a acesteia. 
   Preasfinția Sa a prezentat credincioșilor obștea monahală apreciind dăruirea de sine și jertfelnicia lor, dar și eforturile depuse pentru a consolida lucrarea duhovnicească din această mănăstire. Greutățile începutului și lucrările necesare consolidării atât a  obștii, cât și cele de împodobire a bisericii marchează această etapă, încurajând maicile și părinții slujitori să continuie lucrările de zidire a bisericii și a corpului de chilii. Totodată a evidențiat jertfa acestora și dragostea lor pentru a sluji pe Hristos în acest loc de rugăciune întemeiat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei și cu osteneala monahiei Dionisia care a trecut la cele veșnice în anul 2023.
     Ca dar pentru obștea monahală, ierarhul a oferit mai multe cărți de cult pentru trebuințele sfintelor slujbe, iar maicilor câte un ceaslov, iar tuturor celor prezenți iconițe.
     La rândul său, Arhim. Casian Teoreanu - administratorul mănăstirii, a mulțumit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor pentru sprijinirea lucrărilor realizate în ultima vreme, iar chiriarhului i-a mulțumit în mod special, oferindu-i o copie a icoanei Maicii Domnului- Grabnic ascultătoarea.
    Mănăstirea Găvănoasa cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh și Nașterea Maicii Domnului” din satul Găvănoasa este o mănăstire de maici, înființată de mitropolitul Petru al  Basarabiei, în zona de sud pentru a încuraja păstrarea credinței și a aduce speranță celor care îl caută pe Dumnezeu. 

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Hs4kXf7Lnbw 

Galerie foto