Preasfințitul Părinte Veniamin a mulțumit lui Dumnezeu la ceas aniversar prin săvârșirea Sfintei Liturghii și punerea pietrei de temelie a viitoarei biserici din satul Pașcani, raionul Cahul

     Marți, 11 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în catedrala Sf. Ier. Dionisie și Sf. M. Mc. Dimitrie din Cahul, unde au participat cei 130 de copii din tabăra organizată de eparhie în aceste zile, cât și de credincioșii și clericii veniți pentru a-l felicita pe ierarh cu prilejul împlinirii vârstei de 49 ani.
     În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit în treapta diaconiei unul dintre tinerii din eparhie.
   La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit un Te Deum, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Episcopiei Basarabiei de Sud și chiriarhului ei aflat la ceas aniversar.
     În cuvântul rostit de care Preasfințitul Părinte Macarie, acesta a evidențiat frumoasă și rodnica activitate pastoral-misionara a Preasfințitului Părinte Veniamin și dezvoltarea și înflorirea eparhiei de Sud a Basarabiei. A menționat dinamismul vieții duhovnicești, realizările administrative, pastorale și educaționale, arătând jertfelnicia slujirii, amintind de începuturile slujirii Sale în Episcopia Europei de Nord. A vorbit despre bucuria de a fi pentru prima dată în Basarabia și despre românii basarabeni pe care îi păstorește în eparhie, subliniind ospitalitatea și evlavia credincioșilor din Basarabia. "Este vizibilă lucrarea duhovniceasca a Preasfintitului Veniamin, ea este exprimata și de prezența Dumneavoastră astăzi aici pentru a ne ruga împreună și a-i mulțumi lui Dumnezeu". Cu această ocazie, în semn de prețuire și apreciere, Preasfințitul Părinte Macarie a oferit ordinul Sf. Ier. Andrei și al Sfinților domnitori al Episcopiei Europei de Nord Preasfințitului Veniamin, pentru ierarhi.
     La rândul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile și harul revărsat asupra sa, dar și binecuvântările primite de către întreaga eparhie. Ierarhul a mulțumit clericilor, monahilor și monahiilor, dar și părinților săi care l-au născut, educat și format cu credință în Dumnezeu și respect față de oameni. Preasfinția Sa a mulțumit autorităților și reprezentanților instititiilor locale pentru conlucrare. "Fără implicarea tuturor multe proiecte nu ar fi prins viață, iar activitățile pastoral misionare de consolidare a Ortodoxiei în sudul Basarabiei ar fi fost foarte lente și lipsite de viață. Și noi slujitorii sfintelor altare avem nevoie de rugăciune, de încurajare și de susținerea Dumneavoastră în lucrarea noastră".
    Preasfințitul Părinte Veniamin a oferit ca semn al recunoștinței și al dragostei frățești ordinul eparhial pentru ierarhi Crucea Sf. Ier. Dionisie Erhan - Preasfințitului părinte Macarie, dar si pr. Inspector Nicolae Dorneanu - Arhiepiscopia Iașilor, un bun prieten al episcopiei și al basarabenilor în general.
      La Sfânta Liturghie au participat și cei peste 130 de tineri veniți din parohiile Episcopie Basarabiei de Sud în tabăra organizată în perioada acesta, care s-au împărtășit cu Sfintele Taine și l-au felicitat pe ierarhul lor.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto