Parastas pentru soldații căzuți în războiul de pe Nistru

Sâmbătă, 2 martie 2024, la împlinirea a 32 ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit slujba parastasului la “Fântâna Eroilor” din localitatea Varnita, împreună cu clericii din Protopopiatul Căușeni, la care au participat reprezentanți ai Poliției și Armatei Naționale, oameni de cultură, cadre didactice, elevi și rude a celor care au murit pe câmpul de luptă pentru apărarea și integritatea țării.
     După slujba de pomenire, în cuvântul său, chiriarhul a evidențiat jertfa soldaților care s-au jertfit pe câmpul de luptă în anul 1992 pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea noastră.
    De asemenea a rememorat evenimentele care s-au desfășurat în acea perioadă, amintindu-și faptul ca din satul natal Puhoi, sau din parohia unde era preot tatăl său - Cobusca Nouă, se auzeau sunetele provocate de armele de război și care provocau teama și teroare.
     În ciuda instabilității politice a anilor 90, a lipsei de armament modern, a pregătirii și a tehnicii militare necesare, bravi soldați basarabeni au respins atacurile rușilor organizați în așa numita “Armata 14”,  în alte structuri militare subordonate Federatiei Ruse, care cu mijloace specifice de manipulare a atacat Republica Moldova, sfidând normele internaționale și drepturile acestui stat independent și suveran. Cu prețul propriei vieți, mulți tineri voluntari au mers să apere țara, pierzându-și viața și mulți civili.
     A amintit faptul că potrivit datelor, s-au înrolat peste 30.000 de voluntari, de polițiști, de militari, de foști militari în armata sovietică, aceștia și-au aparat propria țară de cuceritorii nedrepți pe care îi vedem și astăzi prezenți în Transnistria, dar mai ales în Ucraina, care trece printr o grea încercare din cauza războiului declanșat de Rusia. Planul lor vechi de expansiune, se vede în Ucraina, așa cum au făcut în anii 90 în Georgia, în Transnistria și în alte zone. Ne aducem aminte de Au momentele critice, dar și de cei peste 300 de soldați și polițiști, voluntari și civili din cei care si-au pierdut viața, fiind înmormântați în cimitirele din satele natale. De atunci, în fiecare an, în acestă perioadă, la începutul primăverii, sunt săvârșite slujbe de pomenire în amintirea jertfei lor pentru neam și țara, aici la Varnita, dar și în alte localități din țară.
     "Cu prețul vieții lor aceștia au știut să păstreze libertatea pentru noi, iar noi suntem chemați de mult să apărăm libertatea noastră cu demnitate și să afirmam dreptatea și adevărul. Cum aparam libertatea noastră și prețuim sacrificiul lor? Facem acest lucru mărturisind adevărul în fața întregii lumi, amintind jertfa eroică a celor jertfiți pentru patrie și neam, dar și prin păstrarea valorilor în care ei au crezut. Din păcate ne aflăm în situația în care unii ignora sau neaga adevărul, îl trec sub tăcere pentru favoruri trecătoare trădând jertfă tuturor celor care au murit pentru patrie, credință și neam. Ori, conștiința ne spune ca trebuie să ne apărăm demnitatea, așa cum o fac toate națiunile.” a mai afirmat ierarhul, în final mulțumind organizatorilor pentru frumoasa pregatire și pentru neuitarea celor care au apărat cu prețul vieții hotarul străbun. 

     Totodată, "ne-a îndemnat să fim solidari cu mamele care și-au pierdut fiii, cu soțiile care și au pierdut soții, cu cei care și-au pierdut frații, dar mai ales cu cei rămași orfani, fără case și fără sprijin, fiind uitați de toți. Jertfa eroilor ne ajută să trăim și să păstrăm libertatea și să afirmăm valorile pentru care ei au murit. Ei au crezut în libertate și cu demnitate din țărână ne cheamă să fim demni și responsabili pentru pacea și armonia din lume și pentru un viitor mai bun."
    De asemenea, în cadrul evenimentului au fost rostite mai multe alocuțiuni din partea invitaților și au avut loc mai multe momente cultural-artistice prezentate de către elevii liceelor românești din Transnistria.
     La final organizatorii au mulțumit ierarhului, soborului de preoți și tuturor participanților pentru grija și slujba de pomenire pentru cei care s-au jertfit pentru țara și neam în războiul din 1992.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto