Mănăstirea Paltin în haina de sărbătoare

În ziua de sâmbătă, 10 februarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie și Parastasul la mănăstirea Paltin-Petru Vodă, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Haralambie, cu ocazia aniversării a 105 ani de la nașterea părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu.

Cu acest prilej, în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre încercările prin care au trecut creștinii de-a lungul secolilor, având exemplul Sfântului Ierarh Haralambie care a trăit 113 ani, între anii 89-202, sfârșind viața în chip martiric, în vremea persecuțiilor Împăratului Septimiu Sever (193-211).

Sfântul Haralambie a fost episcop al Magnesiei, desfășurând o activitate rodnică în timpuri dificile petru creștini, întrucât religia lor era interzisă, iar împărații romani foarte adesea declanșau persecuții împotriva creștinilor.

Sfântul Haralambie a mărturisit în față conducătorilor cetății și a împăratului, arătând dragostea pentru Hristos și vremelnicia zeilor cărora li se aduceau jertfe.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția sa împreună cu clericii prezenți a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire arhimandrit Iustin Pârvu, ctitorul mănăstirilor de la Petru Vodă și duhovnicul mult generații de crediciosi, la 105 ani de la naștere și 11 ani de la trecerea sa la Domnul.

După agapa frățească, a avut loc simpozionul dedicat lucrării misionare și de vindecare a sufletelor și a trupurilor celor care l-au cunoscut și apreciat pe acest mărturisitor în temnițele comuniste și duhovnic iscusit de la trecerea dintre milenii.

Tot în această zi, cei prezenți au participat și la slujba de pomenire făcută la mormântul marelui duhovnic.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto