Slujire arhiereasca la mănăstirea Eroilor

Duminica, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Eroilor cu hramul “Înălțarea Domnului” din satul Stoianovca, Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din eparhie și din România, la slujbă participând și credincioșii din satele învecinate.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, care s-a citit, evidențiind virtuțile femeii cananience care l-au făcut pe Mântuitorul Hristos - Cuvântul Întrupat, să asculte rugămintea ei și sa-i vindece fiica.

Din cuvântul rostit, am reținut credința puternică, smerenia profundă și statornicia în atitudine a femeii care dorea vindecarea fiicei ei chinuită de demon.

De asemenea, am văzut ca Dumnezeu ascultă rugăciunea fiecărui om, chiar și a celor de alte credințe, când ei se roagă cu inimă bună și sinceră, cu smerenie. Din atitudinea apostolilor, vedem importanța rugăciunilor urmașilor apostolilor pentru ca Dumnezeu să asculte și să dăruiască sănătate celor bolnavi.

În final, Preasfinția Sa a arătat ca toți mâncăm din ferimiturile ce cad de la masa Stăpânului Hristos, dar uităm să venim la El cu inima deschisă și bună.

La slujbă au participat și numeroși credincioși de peste Prut, care au venit într-un pelerinaj pentru a se ruga și pentru a descoperi locurile unde în anul 1941 soldații români și-au dat sufletul pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei. Printre aceștia, prezenți în acestă zi au fost reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala județeană Suceava, președintele asociației - dl. General de brigadă dr. Ion Burlui și vicepreședintele Pr. Vasile Baltag, care au oferit în semn de recunoștință pentru păstrarea memoriei soldaților români căzuți pe câmpul de luptă în acesta zona, Preasfințitului Părinte Veniamin, obștii Mănăstirii și președintelui raionului Cantemir, MEDALIA DE ONOARE a Agenției Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava - Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria", pentru „contribuția adusă la cinstirea eroilor neamului și promovarea valorilor naționale”.

Totodată, la finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit și un parastas în memoria tuturor eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea, eliberarea și integritatea țării.

Chiriarhul a mulțumit tuturor celor prezenți în acesta zi la Sfânta Liturghii, invitând oaspeții să viziteze și cu alte ocazii Basarabia și locurile de rugăciune. De asemenea, a mulțumit obștii monahale și credincioșilor pentru grija față de cimitirul eroilor români și de flacăra credinței materializată prin oficirea zilnică a Sfintei Liturghii, cat și a celorlalte laude.

Cei prezenți au rostit o rugăciune la mormintele eroilor români și au depus coroane de flori, cinstindu-le memoria și jertfa lor.

Veșnica pomenire eroilor neamului !

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto