"Cine se smerește pe sine va fi înălțat de Dumnezeu!"

     În prima duminică din perioada Triodului, 25 februarie 2024, în Duminică Vameșului și a Fariseului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala “Sfântul Ierarh Dionisie” și “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Cahul.

     În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică arătând cum “smerenia vameșului, care se pocăiește sincer este primită de Dumnezeu, iar rugăciunea plină de sine a fariseului virtuos este lipsită de folos duhovnicesc, pentru ca acesta din urmă vine să se laude cu faptele sale și cu împlinirea Legii, dar judecând pe semenul său.

     La începutul perioadei Triodului, o perioadă de pocăință și de sfințire a noastră, suntem chemați de Sfânta Biserică să învățăm rugăciunea curată și cu inima smerită, să cerem iertare, învățăm să privim în interiorul nostru și să vedem golul creat de necredință și de păcatele care ne îndepărtează de Dumnezeu și de semenii noștri. Când oamenii își fac voia lor, când uită obligațiile lor față de Cel care le dă viață, ei pierd harul și ajung să se îndepărteze de chemarea de a se sfinți, ei se cred ceea ce nu sunt, ca și fariseul. Smerenia îl înalță pe om, iar aceasta se vede din dragostea pe care o avem față de semenii noștri, se vede din felul în care împlinim poruncile Domnului, din ascultarea față de Biserică și față de duhovnicul nostru.

     În aceste săptămâni premergătoare Postului Mare, punem început bun pocăinței și îl rugăm pe Dumnezeu să se milostivească și să ne ierte, să ne învețe cum să trăim în această lume și-L chemam să călătorească împreună cu noi pe calea vieții. Să citim mai mult din Sfânta Scriptură și din scrierile sfinților, să învățăm din trăirea lor importanta trezviei și a discernământului în viața duhovnicească.

     La final, Preasfinția Sa a felicitat pe cei doi preoți slujitori ai Catedralei și a îndemnat pe cei prezenți să înmulțească rugăciunea și să o împletim cu fapta, știind ca “credința fără fapte este moartă”!

     În aceste vremuri tulburi, se cuvine să fim mai buni și mai responsabili, să coborâm fiecare mintea în inimă și să cercetăm dacă nu cumva ne asemănăm cu fariseul. Să nu ne trufim daca am făcut câteva metanii sau am ajutat pe cineva, sa ne aducem aminte ca nu am făcut nimic în plus, ci pe cele pe care suntem obligați să le facem ca și creștini. Să nu uităm ca Dumnezeu va cere de la noi după cat har și putere a pus în noi, iar nu după închipuirea noastra.

     De asemenea, ierarhul a îndemnat la înmulțirea rugăciunilor în biserică, arătând ca programul liturgic va fi intensificat, urmând ca aici să se oficieze Sfânta Liturghie sâmbăta și duminica, dar și la sărbători, miercurea și vinerea se vor oficia Acatistele sfinților ocrotitori. Săptămânal se va oficia Taina Sfântului Maslu, după programul anunțat de preoții dvs, pentru a cere mila și harul lui Dumnezeu pentru comunitatea noastră, pentru locuitorii orașului nostru și pacea lumii.

     Acum, la începutul unei perioade de intensă trăire duhovniceasca, sa lucrăm cu credință, smerenie și speranță ca vom călători cu pace și bucurie și multe împliniri duhovnicești”, a spus Preasfinția Sa.

     În încheierea, Preasfinția sa a prezentat pe pr. Andrei Apetrei, secretar eparhial și reporter Trinitas TV zonal, numit recent ca preot slujitor la Catedrala, după o frumoasă lucrare desfășurată la parohia Cucoara din raionul Cahul, unde a finalizat lucrările de construire a bisericii, fiind apreciat de credincioșii din parohie. Ne dorim ca preoții slujitori să contribuie la înmulțirea lucrării duhovnicești din orașul nostru.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto