Slujire arhieraescă în parohia „Sf. Ier. Nicolae și Sf. M. Evdochia” din orașul Cimișlia

     Marți, 09 ianuarie 2024, în cea de a treia zi a Crăciunului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în biserica parohiei  „Sf. Ier. Nicolae și Sf. M. Evdochia” din orașul Cimișlia, Protopopiatul Cimișlia.
    În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre viața și martiriul Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, pomenit în această zi. Despre viața și martirul Sfântului Ștefan ne este redat în cartea Faptele Apostolilor, care ne prezintă că după Înălțarea Domnului la Ceruri, apostoli pentru că erau prinși cu activitatea de învățare și de chemare la dreapta credință, au ales 7 tineri virtuoși pe care i-au hirotonit în treapta diaconiei, iar printre aceștia era și Sfântul Ștefan. Se cunoaște că sfântul avea o pregătire deosebită, fiind bun cunoscător al legii părinților săi – fapt desprins din cuvântarea ținută în fața sinedriului înainte de a fi condamnat la moarte, care conform tradiției iudaice a fost scos la poarta cetății și omorât cu pietre.
    De asemenea, Preasfinția Sa a dorit să pună la inima credincioșilor prezenți câteva aspecte care au caracterizat viața Sfântului Arhidiacon Ștefan: păstrarea dreptei credințe; încercările prin care trecem în lumea aceasta și pe care trebuie să le înțelegem ca fiind îngăduite de Dumnezeu pentru ca să se verifice credința fiecăruia din noi. 
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Nicolae Goreanu - Protopop de Cimișlia, a mulțumit Preasfințitului Părinte Veniamin pentru bucuria adusă în rândul clericilor și credincioșilor din Cimișlia pentru binecuvântarea de a fi în mijlocul lor în cea de a treia zi a Crăciunului, cât și Preasfințitului Părinte Ignatie și părintelui consilier Vladimir Beregoi pentru bucuria adusă copiilor din comunitățile protopopiatului Cimișlia. 
    Din soborul slujitor a făcut parte și o delegație de la Centrul Eparhial din Huși, care cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, în zilele de 8-9 ianuarie 2024 s-au aflat în Episcopia Basarabiei de Sud cu Caravana „Dar de Crăciun” a Episcopiei Hușilor, pentru a aduce bucurie copiilor din familiile fără posibilități.
    Astfel, coordonați de părintele Vladimir Beregoi – Consilier Eparhial în cadrul Episcopiei Hușilor și fiu al Basarabiei, caravana a poposit în patru puncte: Cimișlia, parohia Cucoara, Centrul Eparhial Cahul și parohia Manta; unde au distribuit la aproximativ 316 de copii, jucării, ghetuțe de iarnă și îmbrăcăminte; din mai multe parohii din zona de Sud. De asemenea, au fost vizitate unele familii oferindu-li-se daruri constând în haine, încălțăminte, dulciuri și sprijin financiar pentru a aacoperi parțial chletuielile lor.    
    Această zi s-a încheiat prin vizitarea bisericii „Sf. Ier. Dionisie și Sf. M. Mc. Dimitrie” Lipovanca și sediul noul sediu al Protopopiatului Cahul, Preasfințitul Părinte Veniamin vorbindu-le despre provocările misiunii sale în această eparhie, prezentând și unele proiecte aflate în curs de realizare, cu speranța că acestea vor fi implinite cu ajutorul lui Dumnezeu în anul 2024. 
    Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a mulțumit Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor și părintelui Vladimir Beregoi – Consilier eparhial, pentru sprijinul constant oferit familiilor cu posibilități financiare infime din Episcopia Basarabiei de Sud, cât mai ales pentru bucuria adusă în aceste zile binecuvântate de iarnă.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto