Concertul de Colinde „Colindul Sfânt și Bun” Cahul, 2023

        Marți, 19 decembrie 2023, când după calendarul neîndreptat a fost prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea și-n prezența Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul Cahul a avut loc Concertul de Colinde al Episcopiei Basarabiei de Sud intitulat „Colindul Sfânt și Bun”, ediția a II-a.

          Organizat în contextul aniversării a 100 de ani de la înființarea Episcopiei Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe-Ismail) și a Anului comemorativ al cântăreților și imnografilor bisericești, concertul de față a avut menirea de a evidenția munca depusă de preoții și cântăreții din Eparhie, dar mai ales talentul și frumoasa tradiție a colindului.

          Concertul de Colinde din acest an s-a bucurat de prezența a douăsprezece grupuri din raioanele Cahul, Cantemir, Cimișlia și Leova, cât și o parte din membrii Grupului Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

          Printre oaspeții de seamă s-au regăsit Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; dl. consul Ioan-Gabriel Solomon; dl. Nicolae Dandiș – primarul municipiului Cahul; dna. Tatiana Romaniuc – viceprimarul municipiului Cahul; dna. Tatiana Seredenco – vicepreședintele raionului Cahul; dl. inspector Valeriu Baban – Direcția Generală de Învățământ Cahul; dna. Rodica Pănășescu – directorul Palatului de Cultură Cahul; dl. Flavius Milășan – directorul Casei de Cultură din Cluj-Napoca, șefi de instituții, profesori și sute de spectatori.

          De asemenea, cei prezenți au avut posibilitatea de a se bucura de expoziția de icoane pe sticlă „Pictura de la Nicula, Arc peste timp” realizate de arhidiaconul Ilarion Mureșan de la Mănăstirea clujeană Nicula – colecție care aparține domnului director Flavius Milășan.

          La final, Preasfințitul Părinte Veniamin a premiat elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cahul și din parohia Taraclia de Salcie, care au participat activ în cadrul Proiectului Catehetic Eparhial „Biblia – calea către iubirea lui Dumnezeu”, oferindu-le diplome și câte o Biblie, iar tuturor colindătorilor daruri din partea Episcopiei.

          În cuvântul de final, chiriarhul a vorbit celor prezenți despre semnificația colindelor, mulțumind tuturor celor care s-au implicat și au participat la cea de a doua ediție a Concertului de colinde organizat de Episcopia Basarabiei de Sud.

 

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto