„Tinere, ție îți zic scoală-te!”

     În duminica a 20-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat Sfânta Liturghie la parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Cupcui, Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului.

     În cuvântul de învățătura, Preasfinția Sa a vorbit despre viața ca dar și moartea ca și consecință a păcatului și a îndepărtării omului de Dumnezeu.

     Din pericopa evanghelica vedem că femeia văduvă aflată la capătul puterii este cercetată de Fiul lui Dumnezeu, care contrar așteptărilor celor prezenți se apropie de sicriu, îl cheamă la viața pe fiul femeii si le arată celor prezenți ca moartea nu are ultimul cuvânt. Astfel, starea de întristare se preschimbă în bucurie acolo unde este Domnul Hristos.

     Lucru acesta îl exprima cei prezenți la săvârșirea minunii si noi cei de astăzi când vedem cum Dumnezeu ne poarta de grija si ne arată ca El este cu noi in împrejurările dificile ale vietii. El cheamă copiii la Sine, îi ocrotește de ispitele tinereții, mai ales când părinții se roagă pentru copiii lor.

     Lumea în care trăim este plină de tentații, de multe ori acestea vin prin cei apropiați, prin colegi si prieteni, fapt pentru care trebuie să-i creștem cu Hristos si pentru El. Așa vor deveni responsabili in familie si societate si vor face ca viața sa dăinuie, iar în comunitate sa fie prosperitate. Să nu ne îngrijim doar de cele exterioare în educarea copiilor, ci sa le acordam timpul si atenția noastră, afecțiunea pentru a creste armonios si sa-i coordonam pentru ca ei sa trăiască frumos si armonios.

     De asemenea, Preasfinția Sa a arătat importanta unei vieți ordonate pentru bătrâneți fericite, încurajând persoanele vârstnice prezente sa fie model pentru tinerii din zilele noastre. I-a îndemnat sa-si educe copiii si nepoții in frica de Dumnezeu, pentru a-i salva de la atracțiile lumii si ale descoperi frumusețile vietii in Hristos, așa cum o faceti dumneavoastră cu copiii si tinerii prezenți în Sfânta Biserică. Ne bucuram că aici, la Cupcui creșteți o generație de tineri cu demnitate si pentru viața. Sa cultivam virtutea si sa aducem bucurie celor din jur atât prin solidaritate in suferința, cât si prin asumarea unui mod de viețuire crestina in familie si societate.

     În final, Preasfinția Sa a binecuvântat pe cei prezenți, apreciind lucrarea preotului paroh, Petru Costas, oferindu-le carti si iconite.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto