Preasfințitul Părinte Veniamin a participat la hramul Mănăstirii Pătrăuți

     In ziua de joi, 14 Septembrie 2023, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Veniamin a oficiat Sfanta Liturghie, cu ocazia hramului mănăstirii Patrauti, inconjurat de un sobor de preoți si diaconi.

     Mănăstirea Patrauti este una din cele mai vechi ctitorii stefaniene care s-a păstrat in forma inițială, fiind in patrimoniul UNESCO, fiind reactivata in anul 2021 de către Arhiepiscopul Calinic al Sucevei si Radautilor, după ce vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen, prin stăruința preotului Gabriel Zgherea a restaurat aceasta frumoasa biserica stefaniana.

     Preasfinția Sa a amintit istoria sărbătorii si a îndemnat pe cei prezenți sa privească spre Sfanta Cruce ca si evreii in Egipt, si credincioșii din anul 326 când împărăteasa Elena a descoperit Sfanta Cruce, iar Episcopul Macarie al Ierusalimului a arătat-o tuturor. Sa privească cu speranța ca si Heraclit Împăratul care in 629 a reușit sa reașeze Sfanta Cruce in cetatea Ierusalimului după ce a recuperat-o de la perși, dând speranța pentru depășirea încercărilor prin care trecea Imperiul Bizantin.

     Preasfințitul Părinte Veniamin a arătat sensurile Crucii si i-a indemnat pe cei prezenți ca la început de An bisericesc sa ne rugam celui ce S-a răstignit pe Cruce sa ne dea putere si intelepciune ca sa purtam cu demnitate Crucea si cu speranța ca Dumnezeu ne va ocroti si ne va călăuzi pașii spre Împărăția sa.

     De asemenea, a arătat de ce Apostolul Pavel spune ca: ,, pentru cei care nu cred crucea este nebunie, iar pentru cei care cred este puterea lui Dumnezeu”, arătând ca toti trebuie sa ne purtam crucea data de Dumnezeu, crucea vieții, a slujirii si mai ales a mărturisirii credintei in lumea secularizată in care trăim.

      La final, a mulțumit Înaltpreasfintitului Calinic pentru Invitație si dragostea frățească, si obștii monahale pentru bucuria momentului si lucrarea misionara, spunând ca monahii si preoții sunt ca si trupele speciale, deschizători de drumuri, dătători de curaj si speranța celor din societate pentru a duce lupta cea buna pana la sfârșit cu credință in Dumnezeu si speranța mântuirii.

      La final, stavrofora Alexandra, Stareta mănăstirii a mulțumit Preasfințitului Veniamin pentru bucuria adusă in obște si l-a invitat sa vina si alta data in aceasta ctitorie voievodală.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto