Sâmbătă, 16 septembrie 2023, biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din satul Cucoara, Protopopiatul Cahul, a fost sfințită de un ales sobor de ierarhi – Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Nestor, Epsicopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Epsicopul Devei și Hunedoarei, înconjurați de un numeros sobor de preoți, diaconi și crediniocioși de pe ambele maluri ale Prutului.
În această localitate nu a existat un locaș de închinare, fiii satului pentru a primi Sfintele și dumnezeieștile Taine erau nevoiți să se deplaseze zeci de kilometri distanță, fie la Filipeni, raionul Leova, fie în Colibași, raionul Cahul sau în orașul Bolgrad din Ucraina.
În anul 1995, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a fost amenajat un paraclis pentru săvârșirea sfintelor slujbe în clădirea veche a „Luminiței”, care a fost sfințit la data de 1 septembrie 1996. La scurt timp, prin metodele specifice anilor 2000, Mitropoliei Chișinăului a preluat acest paraclis în mod abuziv, subordonând credincioșii jurisdicției moscovite. În pofida situației existente, credincioșii din parohie au menținut dorința apartenenței la Biserica Mamă, solicitând să fie păstoriți de clerici ai Mitropoliei Basarabiei, până la revenirea definitivă în firescul lucrurilor la începutul anului 2021.
Odată cu venirea la cârma Episcopia Basarabiei de Sud a Preasfințitului Părinte Veniamin în anul 2018, lucrarea pastoral-misionară a cunoscut o dinamică aparte, iar credincioșii din satul Cucoara au solicitat să li se dea un preot care să continue lucrările la biserica parohială a cărei piatră de temelie s-a pus la data de 10 mai 2018 un sobor de preoți, fiind delegat pentru a se ocupa de lucrările de construcție preotul Marin Grigore de la parohia Sf. Proroc Ilie din Chircani.
În anul 2020, sub atenta coordonare și cu sprijinul Preasfințitului Părinte Veniamin, cu strădaniile preotului Marin Grigore, prin implicarea domnului Vasile Diacenco și a binefăcătorilor, biserica de zid a fost construită până la cota + 4 metri. În vara anului 2020, a fost hirotonit de pe seama acestei parohii tânărul teolog Andrei Apetrei, care s-a implicat cu timp și fără timp la zidirea locașului de închinare, dar mai ales la zidirea sufletelor credincioșilor din această comunitate.
Perioada pandemiei a încetinit ritmul lucrărilor, acestea fiind reluate în octombrie 2020, când s-au ridicat zidurile construindu-se partea superioară a bisericii, în februarie 2021 s-au turnat bolțile, în perioada mai – august 2021 s-a construit acoperișul bisericii din tablă din inox de culoare aurie de către o echipă din județul Suceava.
Prima Sfântă Liturghie în noua biserică a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, cu prilejul hramului, în ziua de 28 august 2021, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu această dată biserica devenind funcțională pentru slujire, iar comunitatea bucurându-se de realizarea unui proiect de suflet.
În perioada aprilie-august 2022 au fost finisați pereții interiori, fiind pregătiți astfel pentru lucrările de pictură. De asemenea, s-a montat pardoseala și au fost tencuiți pereții exteriori.
Iconostasul bisericii a fost sculptat în lemn de către domnul Ștefan Chihai din satul din satul Nemțișor, comuna Vînători Neamț și a fost împodobit cu icoane pictate cu multă măiestrie de către pictorii: Robert Gheorghe Apetrei și Mihai Modiga.
În ziua de 24 mai 2022, cu binecuvântarea și cu sprijinul Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, cu suportul Secretariatului de Stat pentru Culte din România au fost începute lucrările de pictare a bisericii în tehnica al secco de către pictorul Constantin Lungu, care au fost duse la bun sfârșit la data de 15 septembrie 2023. Pe peretele de la Apus, deasupra ușii a fost realizată o icoană, în tehnica mozaic a Adormirii Maicii Domnului, donată de către domnul Vasile Diacenco.
Cu ocazia sfințirii bisericii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a dăruit pentru această comunitate o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, în semn de binecuvântare și pentru întărirea în credință, cu dorința menținerii valorilor credinței noastre Ortodoxe strămoșești și a spiritualității românești, așezându-o spre închinare în noua biserică parohială.
La finalul rânduielii sfințirii bisericii, Preasfințitul Părinte Nestor a explicat semnificația și simbolistica duhovnicească a gesturilor liturgice care au fost săvârșite de către clerul slujitor.
De asemenea, după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a explicat sensul duhovnicesc al pericopei evanghelice, îndemând credincioșii parohiei ca odată cu finalizarea lucrărilor de construcție a zidirii bisericii, odată cu acest moment binecuvântat să sporească în zidirea duhovnicescă prin sporirea rugăciunii și a virtuților creștinești.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Veniamin a adresat un cuvânt de mulțumire și recunoștință tuturor celor care au contribuit la zidirea bisericii din localitatea Cucoara, evidențiind spijinul Secretariatrului de Stat pentru Culte din România și a Episcopiei.
În semn de recunoștință și apreciere, Preasfinția Sa a oferit mai multe distincții patriarhale și eparhiale pentru ostenitorii acestui sfânt locaș. Astfel:
- Pc. Paroh Pr. Andrei Apetrei a primit ordinal Patriarhal pentru clerici – Sanctus Stephanus Magnus și a fost hirotesit în treapta de iconom travrofor;
- Dl. Vasile Diacenco și fam. Gheorghe și Valentina Moldovanu au primit ordinal Patriarhal pentru mireni – Sanctus Stephanus Magnus;
- Dl. Pictor Constantin Lungu, dna. Arhitect Angela Lobastov și dna. Primar Tatiana Denisenco au primit diploma omagială Sfântul Apostol Andrei a Patriarhiei Române;
- Fam. Alexandru și Valentina Diminenco au primit ordinal Crucea eparhială pentru mireni;
- Pc. Pr. Dorin Rareș Tămaș de la Parohia Certeze, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a primit ordinal eparhial Sfântul Ierarh Dionisie Erhan pentru clerici;
- Fam. Constantin și Tatian Valentina au primit ordinal eparhial Sfântul Ierarh Dionisie Erhan pentru mireni;
- Iar pentru ceilalți binefăcători au fost oferite diplome de vrednicie și aniversare.
Consiliul local al localității Cucoara, în semn de apreciere pentru sprijinul și binecuvântarea oferită cu acest prilej istoric din viața localității a oferit titlul de cetățean de onoare Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Nestor, Epsicopul Devei și Hunedoarei, cât și Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a oferit un fragment din moaștele Sfântului Andrei Șaguna pentru păstrare și închinare în această parohie.
Preotul paroh si primarul localității au mulțumit ierarhului, subliniind momentul istorice care l-au trăit azi credincioșii din satul nostru, invita du-i pe înalții oaspeți sa revina in aceasta localitate.
Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud