Credincioșii din Cahul au prăznuit pe Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud

     În data de 17 septembrie 2023, în duminica a 15-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat slujba binecuvântării lucrărilor și a sfințit spațiul liturgic al noii biserici Sfântul Ierarh Dionisie și Sfântul Dumitru din municipiul Cahul, oficiind Sfanta Liturghie inconjurat de un ales sobor de preoți si diaconi, în prezenta sutelor de credinciosi si pelerini prezenți la acest eveniment.

     Cu aceasta ocazie, Preasfinția Sa a sfintit si racla noua făcută la Atelierele Patriarhiei Romane, dăruită parohiei Sfântul Ierarh Dionisie din Cahul, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, de parohia “Sfântul Nicolae Vlădica” din Sectorul IV din Capitala.

     La hramul bisericii au participat preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Iasilor si din Episcopia Basarabiei de Sud, precum si pelerini din capitala.

     Cuvântul de învățătura a fost rostit de preotul Ciprian Timofte, secretar al Protopopiatului Piatra Neamt, Protopopiat înfrățit cu Protopopiatul Cahul.

      La final, Preasfinția Sa a prezentat aspecte din viața Sfântului Dionisie, arătând viața sa sfanta, slujirea jertfelnica si responsabilitatea eclesială, arătând contextul in care s-a făcut canonizarea sa in anul 2018, la propunerea Episcopiei Basarabiei de Sud. Preasfințitul Veniamin a subliniat necesitatea împlinirii testamentului Sfântului Dionisie, aceea de a păstra unitatea si solidaritatea, chemand-ne sa fim responsabili pentru mântuirea noastră si binele comunității. Sfantul ne unește si azi, si ne arată ca fără jertfa si sacrificiu nu există prosperitate si bucuria comuniunii, iar darul unității se revarsă peste cei smeriți, credincioși care împlinesc cele doua porunci a iubirii lui Dumnezeu si a semenilor.

      Preasfinția Sa a mulțumit tuturor binefăcătorilor, arătând susținerea Secretariatului de Stat pentru Culte si a Arhiepiscopiei Bucureștilor, a familiei Becali si a Dlui Adrian Videanu, a Protopopiatului Piatra Neamt, dar si a altor binefăcători din România si din Cahul. Cu aceasta ocazie a mulțumit Consiliului local si Domnului Primar Nicolae Dandis, pentru reînvierea unei biserici demolate in perioada sovietica si îndreptarea unei Nedreptăți făcută comunității credincioșilor din Cahul, Consulatului General, familiilor care au oferită hrana constructorilor si pelerinilor. Preasfintitul a exprimat recunoștinta si părintelui Andrei Bija si parohiei Sfantul Nicolae Vlădica pentru darul făcut bisericii din Cahul si i-a chemat pe cei prezenți sa susțină lucrările pana la finalizarea lor, exprimând dorința ca in anul 2024 acestea sa fie finalizate, iar comunitatea din Cahul sa aibă o frumoasa biserică pentru întărirea lucrării misionare si promovarea spiritualității ortodoxe.

     Preasfinția Sa a înmânat clericilor harnici si credincioșilor darnici din eparhie distincții patriarhale, si eparhiale pentru binefăcătorii din România, precum si diplome de gratitudine pentru mai mulți credincioși prezenți.

     Preasfinția Sa a exprimat bucuria ca mulți din cei care prezenți la punerea pietrei de temelie la data de 31 August 2021 au fost prezenți si astăzi la inaugurarea bisericii pentru slujire, arătând lucrarea Sfântului Ierarh Dionisie si a sfântului Dimitrie, precum si hărnicia clericilor si a credincioșilor, jertfelnicia si dragostea pentru Biserica noastră.

     In aceasta biserica, credincioșii din Sudul Basarabiei au posibilitatea sa cinstească pe Dumnezeu si sa se închine moaștelor sfinților ocrotitori, dăruite parohiei de către Preasfințitul Veniamin, pentru întărirea in credință si întărirea voinței pentru împlinirea poruncilor Domnului, si a trăirii in duhul apostolic al părinților si strămoșilor noștri.

     La final, cei prezenți au primit binecuvântarea Preasfințitului Veniamin participând la o agapa frățească oferită de credincioșii din Cahul pelerinilor si oaspeților prezenți.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto