Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă și-a sărbătorit hramul

     În ziua de luni, 28 august 2023, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea parohiei, credincioșii din satul Festelita au primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Veniamin si a Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

     Cu aceasta ocazie, Sfanta Liturghie a fost oficiată pe un altar de vara, la slujba participând oficialități din România si Republica Moldova, membrii Asociațiunii Astra, clerici si prieteni ai satului, oaspete de onoare fiind Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, delegatul Mitropoliei Ardealului.

     În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei a rostit cuvântul de învățătura, arătând semnificația sărbătorii și evocând momentul mutării Maicii Domnului din aceasta lume. Preasfinția Sa a explicat de ce Sfinții Părinți au formulat învățătura despre Maica Domnului si au chemat-o sa ocrotească Biserica, slujitorii si pe toți credincioșii.

     La final, Preasfințitul Părinte Veniamin a mulțumit tuturor oaspeților si a evidențiat ca acest moment de la Festelita, precum si Adunarea Generala Astra au dat posibilitatea participanților sa cunoască ortodoxia din Basarabia in contextul Anului Centenar al Episcopiei Basarabiei de Sud.

     Preasfinția Sa, dorind sa evidențieze aspecte din istoria Basarabiei a spus: “Biserica din Basarabia a fost păstorită de ierarhii din dreapta Prutului sau de Mitropolitul Proilaviei până la 1812, când la Est teritoriul a fost ocupat de armata țaristă. După mai bine de 100 de ani, in pofida politicii de rusificare, basarabenii au cerut Unirea cu Regatul României si Biserica sa fie sub omoforul Bisericii Mame, Biserica Autocefala Ortodoxa Romană. Acea perioada scurta a fost providențială pentru consolidarea valorilor spiritualității noastre si a identității romanesti aici la porțile dintre doua lumi. A fost șansa reînvierii ortodoxiei, a fost perioada formarii multor generații de preoți si duhovnici, a fost timpul pregătirii pentru persecutiile împotriva ortodoxiei si a Bisericii Ortodoxe Romane in Basarabia. Am fost ocoliți de ororile prin care au trecut in perioada interbelica credincioșii din Rusia, după revoluția bolșevică.

     Din păcate, după al doilea Război Mondial Basarabia a fost ocupată de armata sovietica, iar Biserica a fost răstignită, ierarhii ruși fiind subordonați politicii partidului comunist ateu, bisericile si mănăstirile demolate, monahii alungați si preoții încarcerați. Am rămas ortodocși doar prin jertfa si lucrarea vrednicilor slujitori formați in perioada interbelica de Mitropolia Basarabiei prin școlile de teologie de la Chisinau si prin evlavioșii credincioși născuți si educați in frica de Dumnezeu in acea perioada. Efectele Unirii din 1918 s-au văzut in a doua jumătate a secolului trecut, dar si pana astăzi pentru ca ne-am păstrat credința si limba, identitatea si voința de a lupta pentru independenta noastră fata de cei care ne-au ocupat cu armata rosie, spunand ca ne eliberează.

     După 1991, prin mila lui Dumnezeu ne-am eliberat de sub jugul străin, am obținut independenta, dar curajul si dorința afirmării identității noastre ne-a costat, in acest sens Războiul din Transnistria a lăsat răni nevindecate pe trupul țării noastre.

     In aceast context credincioșii si clericii născuți in perioada interbelica si care cunoșteau istoria si manipularea dusa de sovietici, au cerut reactivarea Mitropoliei Basarabiei, făcând posibila si reactivarea eparhiilor ei sufragane. Am evocat câteva aspecte istorice pentru a familiariza pe oaspeții din Romania cu istoria Bisericii si a multumi celor care au venit azi sa ne bucuram la sărbătoarea hramului si la festivitatile prilejuite de aniversarea Centenarului episcopiei.

     In acest context, apreciind lucrarea preoților din cele doua protopopiate, felicitam pe toți care au lucrat cu jertfelnicie dând dovada de curaj, devotament si abnegației si, la aceasta sărbătoare le transmitem prețuirea Bisericii Mame si a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a acordat ordine patriarhale următoarelor persoane:

     Ordinul Sfântul Stefan cel Mare pentru preoții Ioan Pancu, Andrei Popovici, Vadim Dimitrenco si Ioan Bejan, precum si pentru dl Primar Nicolae Tudoreanu.

     De asemenea, Preafericirea Sa a acordat si alte ordine si distincții persoanelor cu o activitate deosebita. Cu ocazia acestui eveniment mai multe persoane au primit Diploma Aniversara a Episcopiei Basarabiei de Sud”.

     Preasfințitul Părinte Veniamin a mulțumit invitaților si oaspeților, organizatorilor, credincioșilor parohiei, rugând pe Maica Domnului sa ocrotească țara noastră, Biserica si pe toți cei care sunt departe de casele lor, sa fie  binecuvântați toți cei care caută pacea si cei care cu smerenie fac faptele credintei.

     Cu aceasta ocazie, Preasfințitul Părinte Andrei a primit Crucea Episcopiei Basarabiei de Sud și titlul de Cetățean de onoare al satului Festelita.

     Preotul paroh si primarul localității au mulțumit ierarhilor si au oferit agapa frățească pentru bucuria sărbătorii hramului bisericii.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto