Catapeteasma bisericii Sf. M. Mc. Dimitrie din satul Roșu, Protopopiatul Cahul a fost sfințită de doi ierarhi

Duminică, 27 august 2023, Preasfințitul Părinte Veniamin, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care este oaspetele Episcopiei Basarabiei de Sud pentru câteva zile, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi au sfințit catapeteasma bisericii Sf. M. Mc. Dimitrie din satul Roșu, Protopopiatul Cahul, după care au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Andrei, care a explicat credincioșilor semnificațiile pericopei Evanghelice, a tânărului bogat, care s-a citit in cadrul Sfintei Liturghii.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Veniamin a mulțumit în numele comunității din satul Roșu, Presfintitului Parinte Andrei, care gândindu-se la nevoile parohiilor din Episcopia Basarabiei de Sud, a oferit Catapeteasma frumos sculptata in lemn de stejar si nuca, pentru împodobirea bisericii comunitatii din satul Roșu.

Totodata, a oferit 15 ghiozdane pentru copii din parohie care vor începe noul an școlar la 1 septembrie.

În semn de apreciere si recunoștință pentru sprijinul activitătii misionare din acesta parohie, a oferit ordinul eparhial pentru clerici - Crucea Sfântul Ierarh Dionisie, preotului Laurențiu Panciu, parohul bisericii „Sf. Ap. Petru, Pavel și Andrei” din Miercurea Ciuc, parohie care cu binecuvântarea Preasfintitului Părinte Andrei a donat catapeteasma bisericii din localitatea Roșu, cât și ordinul eparhial pentru mireni - Crucea Sfântul Ierarh Dionisie, doamnei preotese Maria Untilă, cea care coordonează activitatea centrului social care funcționează pe lângă biserica parohială.

La rândul sau, preotul paroh Gheorghe Untila a multumit in numele credincioșilor celor doi ierarhi pentru acesta aleasa binecuvântare revărsată asupra comunității, cât mai ales pentru donatia catapetesmei.

În ceea ce privește viața duhovniceasca a acestui sat, la Roșu a funcționat o biserica construită în anul 1881, dar care a fost demolata în anul 1962 de sistemul sovietic-ateu.

Astfel, după Declarația de independență a Republicii Moldova din 27 august 1991, credincioșii din satul Roșu, sub îndrumarea preotului paroh Gheorghe Untilă, au purces la constituirea Comunității religioase în cadrul Mitropoliei Basarabiei, reactivată la 14 septembrie 1992, făcând demersurile pentru construcția bisericii proiectate de către domnii Boris Chițoi și Dionisie Crivenco. În toamna anului 1993, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, înconjurat de un sobor de preoți, a pus piatra de temelie a actualei biserici, binecuvântând începutul lucrărilor de construire, care au durat până în anul 1998, când s-a amenajat pentru slujire.

Ulterior, în anul 2008, după finalizarea lucrărilor de pictură realizate de către pictorul Constantin Obrijanu, a fost oficiată cu mult fast slujba de sfințire a bisericii, aducându-se mulțumire lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă și finalizarea unui proiect de suflet.

Pe lângă lucrările edilitare, în această parohie funcționează prin implicarea preotesei Maria Untilă și Centru social-cultural Sfânta Maria Magdalena, care oferă hrană și mângâiere familiilor defavorizate din localitate, fiind bucurie și binecuvântare, atât pentru persoanele vârstnice, cât și pentru cei bolnavi.

În anul 2018, viața Episcopiei Basarabiei de Sud a cunoscut o nouă etapă, odată cu intronizarea arhipăstorului ei, Preasfințitul Părinte Veniamin, care, constatând nevoia reînnoirii și a dinamizării vieții bisericești în eparhie, a binecuvântat începerea lucrărilor și punerea în valoarea a acestei frumoase bisericii afectate de trecerea timpului.

Astfel, prin strădaniile preotului paroh Gheorghe Untilă și credincioșilor din parohie, sub atenta supraveghere și îndrumare a Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin s-au executat lucrările de înnoire exterioară, schimbându-se și învelitoarea bisericii.

În luna septembrie a anului 2021, prin mila lui Dumnezeu și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Veniamin, biserica a primit în dar din partea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, prin generozitatea parohiei „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” din Miercurea Ciuc, județul Harghita, o catapeteasmă sculptată cu multă măiestrie în lemn de nuc, care a fost așezată pe locul catapetesmei provizorii existente aici.

Slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a bisericii și de sfințire a catapetesmei a fost oficiată în ziua de duminică, 27 august 2023, de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, la 32 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, fiind o smerită ofrandă adusă lui Dumnezeu la 100 de ani de la înființarea Episcopiei Cetății Albe-Ismail.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto