CALENDAR

    (neîndreptat)
  • 28 Februarie
    Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior (Harți)
  • 29 Februarie
    Sf. Sfințiți Mc. Pamfil preotul și Valent diaconul; Sf. Ier. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
metropolia basarabiei trinitas trinitas radio trinitas ziarul lumina doxologia trinitas trinitas trinitas

82 ani de la sângerosul conflict de la Țiganca pentru eliberarea Basarabiei

     Joi, 22 iunie 2023 s-au împlinit 82 de ani de la începerea sângeroasei bătălii de la Țiganca, în care mii de soldați români și-au pierdut viața pentru redobândirea Basarabiei care se afla sub ocupație sovietica.

     Astfel, pentru a comemora pe eroii români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, care își dorm somnul de veci în Cimitirul de onoare al eroilor români, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, obștea Mănăstirii Eroilor, cu hramul „Înălțarea Domnului” din satul Stoianovca, raionul Cantemir, a săvârșit slujba de pomenire a eroilor români.

     În cimitirul de onoare al eroilor români de la Țiganca odihnesc un număr aproximativ de 1020 de soldați, care au căzut pe câmpurile de luptă în perioada iunie - iulie 1941 pentru redobândirea teritoriului Basarabiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

     Mitropolia Basarabiei a înființat în anul 2004 Mănăstirea Eroilor cu hramul „Înălțarea Domnului” din satul Stoianovca, ca loc de rugăciune și de pomenire a eroilor români care s-au jertfit pe aceste meleaguri.

     Cimitirul de onoare al eroilor români din incinta Mănăstirii Eroilor de la Țiganca a fost inaugurat în data de 1 iunie 2006, la praznciul Înălțării Domnului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Regele Mihai I al României, cât și a numeroase oficialități din România și Republica Moldova.

     Pe lângă îngrijirea de bunul mers al vieții duhovnicești și a activității administrativ-gospodărești, părinții mănăstirii acordă o grijă deosebită pentru îngrijirea Cimitirului de onoare, pomenind la fiecare slujbă pe eroii jertfiți pentru reîntregirea și unitatea poporului român.

     Cu toții suntem chemați să cinstim memoria eroilor români, prin pomenirea și omagierea acestora, cât mai ales prin îngrijirea locurilor unde-și odihnec trupurile până la a doua venire a Mântuitorului Hristos, întrucât datorită jertfelniciei lor pentru binele țării și a neamului, noi trăim astăzi în libertate.

       Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto