Joi, 23 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din satul Gura Galbenei, Protopopiatul Cimișlia, parohie formată din credincioși harnici, demni și dornici să trăiască valorile credinței și să fie sub omoforul Bisericii Mame.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa le-a vorbit despre viața Sfântului Mucenic Haralambie care „s-a născut în Magnesia, Turcia de astăzi, trăind între anii 89-202, care a pătimit pentru dreapta credință în vremea împăratului Septimiu Sever, fiind un mare făcător de minuni. Sfântul Haralambie a trait la începuturile creștinismului, pentru viața sa sfânta și aleasă a fost hirotonit preot, ajungând apoi episcop al Magnesiei - localitate din Asia Mică. În timpul împăratului Septimius Sever s-au reluat persecuțiile împotriva creștinilor, proconsolii sau conducătorii cetăților îi chemau pe creștini să jertfească idolilor, încercând să-i determine să renunțe la credința lor și îndemnându-i să nu se mai închine Mântuitorului Hristos.
Printre cei chemați de proconsulul cetății Magnesia, Lucian, s-a numărat și episcopul Haralambie, care a venit și a mărturisit că este creștin și că nimic nu-l va împiedica să se despartă de Hristos și să mărturisească pe Dumnezeul cel adevarat. Astfel, a fost trecut prin foarte multe forme de tortură și de chinuri, răbdarea lui determinând pe mulți să se convertească și să devină creștini. Văzând tăria lui de caracter și încrederea în Fiul lui Dumnezeu, puterea de a suferi martirajul, tot mai mulți din cei prezenți aveau curajul să spună că sunt creștini, iar alții s-au convertit, primind Botezul. Potrivit tradiției, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune pentru vindecarea lui.
Ajungând toate acestea la împărat, a poruncit ca Sfântul Haralambie să fie înfățișat înaintea sa în Antiohia, unde a fost supus la alte chinuri, precum înfingerea de piroane în trup, i-au ars fața, i-au jupuit pielea de pe trup, cât și altele, însă în chip minunat, prin darul lui Dumnezeu, Haralambie s-a vindecat în mod minunat.
Fiind martor la toate acestea împăratul i-a cerut să ajute mai mulți oameni, cu ajutorul lui Dumenzeu, Sfântul Haralambie a înviat un tânăr, a vindecat un demonizat, convertind la dreapta credință și pe însăși fiica împăratului. Sfântul Haralambie și-a încredințat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în rugăciune, fiindu-i tăiat capul. Iar pentru toate acestea, sfântul a căpătat putere de a fi mijlocitor la Tronul Preasfintei Treimi pentru cei care în necazuri, în greutăți și în boli grele îl cheamă în rugăciunea lor personală să le fie mijlocitor. Sfântul este aducător de belșug, vindecător de boli, izbăvitor în timpul ciumei și al foametei și ocrotitor al celor persecutați pentru adevarˮ.
Preasfinția Sa a îndemnat pe membrii comunității sa rămână uniți și statornici în credință, arătând că Biserica ne cheamă la unitate și responsabilitate, ne cheamă la afirmarea valorilor și păstrarea credinței, evidențiind greutățile prin care au trecut înaintașii noștri, aceștia fiind despărțiți de Biserica Mama cu forța în perioada țaristă și apoi în cea sovietica. Acum, văzând dragostea și dorința Dumneavoastră, a credincioșilor comunității de a reveni în Eparhia care a păstorit pe părinții și bunicii acestora în perioada interbelica, a aprobat solicitarea lor. Acest fapt a fost considerat un act de dreptate și de revenire în firescul lucrurilor. Noi am fost totdeauna la intersecția intereselor marilor puteri, suferind umilințe si nedreptăți, dar Dumnezeu ne-a ocrotit făcând să dăuinim în acest spațiu. Apreciez eforturile credincioșilor din țara noastră care au înțeles rolul credintei în viața lor și au reconstruit în majoritatea satelor biserici, au înțeles durerea părinților lor, cărora le-au fost distruse bisericile de către sovieticii, care ne-au ruinat un patrimoniu deosebit. Cu toate acestea nu au reușit să le distrugă în totalitate și credință, respectul pentru valorile acesteia, ei primind ca un testament refacerea bisericilor și apropierea de Biserica neamului lor.
Ne dorim ca să revenim la starea de armonie și la dragostea și trăirea credinței așa cum au trăit-o înaintașii, care în pofida persecuțiilor îndreptate împotriva lor, a demolării bisericilor, a persecuțiilor clericilor si monahilor au supraviețuit prin credință, păstrând și transmințând valorile credintei ortodoxe strămoșești generației actuale. Să nu cultivam ura și răutatea cum o fac cei care vă spun că vă pierdeți mântuirea dacă reveniți în Biserica Mama, ci să vă păstrați cu deminitate credința, lucrând pentru afirmarea drepturilor garantate de legislația Republicii Moldova și de cea a Bisericii Ortodoxe Române. Știți ca mama bună ne iubește și suferă pentru fii ei, iar cea care nu este mama folosește metode străine Duhului lui Hristos pentru a menține cu forța, împotriva voinței lor pe cei care îi dorește sub autiritatea ei.
În final, pentru activitatea rodnică și îndelungată a părintelui paroh Ioan Drangoi, Preasfinția Sa i-a oferit în semn de apreciere Ordinul Eparhial – Crucea Sf. M. Ioan cel Nou de la Suceava – pentru clerici; oferind deasemenea cărți de cult, cărți de predici, cât și cele necesare pentru bunul mers al vieții liturgice și duhovnicești din parohie.
De asemenea, a felicitat pe cei prezenți cu ocazia sărbătorii, îndemnându-i să petreacă perioada Postului Mare cu rugăciune, post și fapte bune. Atât preotul paroh, cât și credincioșii prezenți au mulțumit ierarhului lor și i-au adresat invitația de a reveni în această parohie ori de câte ori programul îi permite, pentru această comunitate prezența Episcopului fiind o mare binecuvântare.
Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.