Preasfințitul Părinte Veniamin a săvârșit slujba înmormântării pentru robul lui Dumnezeu - Ioan Docan, tatăl Pcuv. Protos. Efrem Docan

Preasfințitul Părinte Veniamin a săvârșit slujba înmormântării pentru robul lui Dumnezeu - Ioan Docan, tatăl Pcuv. Protos. Efrem Docan

            Joi, 26 ianuarie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta Liturghie urmată de slujba înmormântării pentru robul lui Dumnezeu Ioan Docan, tatăl Pcuv. Protos. Efrem Docan, la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Văsâiești, Protopopiatul Moinești.

      Pentru familia îndoliată, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de mângâiere intitulat:

 

Fratele Ioan Docan (1957-2023)

Soț devotat familiei și creșterii copiilor în frica și dragostea de Dumnezeu

 

     Am aflat cu întristare despre trecerea la cele veșnice, în ziua de 23 ianuarie 2023, a fratelui Ioan Docan, părintele trupesc al Preacuviosului Părinte Protosinghel Efrem Docan, slujitor în cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud.

     Fratele Ioan Docan s-a născut în județul Bacău, în orașul Moinești, în data de 15 iulie 1957, într-o familie de buni creștini. După ce a urmat școala timpului din localitatea natală, a îndeplinit stagiul militar, după care s-a căsătorit cu tânăra Tatiana, împreună pornind pe cărarea vieții fără multe posibilități. Cu multă osteneală și smerenie, prin muncă susținută și-au clădit propria gospodărie la câțiva pași de orașul Moinești, iar Dumnezeu le-a binecuvântat căsnicia cu 5 copii. Dintre copii, Bogdan, a urmat Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, ,îmbrăcând haina monahală la mănăstirea Neamț, primind numele de Efrem. Părintele Efrem, după hirotonia noastră în treapta arhieriei și instalarea în scaunul vacant al Episcopiei Basarabiei de Sud, a venit în această eparhie pentru a sluji Biserica neamului la frații noștri din dreapta Prutului, primind diferite ascultări în Administrația eparhială. De asemenea, o educație aleasă, îmbinată cu frica de Dumnezeu și respectul față de oameni, au primit-o și ceilalți 4 frați: Ioan cel mai mare dintre ei, care ocupă funcția de subofițer în cadrul Jandarmeriei Române; Elena Mirela care este secretară a Colegiului Tehnic „Nicolae Cobălcescu” din municipiul Moinești; Ionela, care împreună cu familia, lucrează în Italia; și nu în ultimul rând fiul Cosmin, care este inginer în industria de prelucrare a lemnului.

     Binecuvântat de Dumnezeu cu o soție jertfitoare și fidelă, în calitatea de cap al familie, pentru a întreține tânăra familie și pentru a-și clădi gospodăria și cele necesare unei familii numeroase, s-a angajat ca muncitor calificat în cadrul Întreprinderii Miniere din orașul Comănești, la aceasta activând peste 20 de ani; loc unde s-a remarcat a fi un coleg devotat și harnic, fiind respectat și iubit de colegii de muncă. Însă, condițiile grele în care a muncit în acești ani, i-au degradat semnificativ sănătatea, astfel după ce s-a pensionat a purtat o suferință îndelungată, dar asemenea unui soț și tată jertfelnic, în răbdare și tăcere a purtat crucea suferinței trupești alături de soția Tatiana, pentru a-i proteja pe copiii, nepoții și pe cei apropiații din jurul său.

     În aceste momente de tristețe pentru familie și pentru toți cei care l-au cunoscut și prețuit pe fratele Ioan, adresăm tuturor cuvânt părintesc de mângâiere sufletească și întreaga noastră compasiune, rugându-ne Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții și Domnul vieții, să așeze sufletul robului Său împreună cu drepții, în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinul.

     Ne rugăm Domnului Hristos, Cel Înviat din morți, să așeze sufletul robului Său Ioan Docan în ceata sfinților, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Veșnica lui pomenire din neam în neam!

 

Galerie foto