CALENDAR

    (neîndreptat)
  • 28 Februarie
    Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior (Harți)
  • 29 Februarie
    Sf. Sfințiți Mc. Pamfil preotul și Valent diaconul; Sf. Ier. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
metropolia basarabiei trinitas trinitas radio trinitas ziarul lumina doxologia trinitas trinitas trinitas

Preasfințitul Părinte Veniamin a vizitat Liceul Teoretic “Ioan Vodă” din municipiul Cahul

     Luni, 22 ianuarie 2023, la invitația corpului didactic al Liceului “Ioan Vodă” din municipiul Cahul, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a participat la un cerc dedicat culturii române, care a avut ca subiect principal poezia "Rugăciune" a poetului național - Mihai Eminescu.
     După ce a prezentat mai multe aspecte din viața, activitatea și opera poetului Mihai Eminescu, Preasfinția Sa a subliniat preocuparea poetului de a prezenta și teme cu conținut religios, arătând importanța credinței în viața lui, dar și a societății. În acest context, a vorbit și prezentat multiple opere ale poeților români care au abordat teme religioase, pornind de la propriile trăiri și convingeri. Lucrul acesta scoate în evidență zbuciumul omului, nesiguranța lui fără Dumnezeu și fără mărturisirea credinței.
     Mihai Eminescu a afirmat rolul Bisericii Ortodoxe Române la crearea statelor medievale românești și la promovarea valorilor, a limbii și culturii, afirmând că Biserica Ortodoxă este mama poporului român. Poetul avea în familii preoți și monahi, el era familiarizat cu idealul vieții acestora și cu dorința păstrării credinței și a libertății, a demnității neamului nostru.
     În cadrul activității, mai mulți elevi au expus aspecte din creația eminesciană, rostind poezii, invocând idei care au valoare universală și care ne eliberează de complexe și ne ajută să fim demni de înaintașii noștri talentați, curajoși și statornici. 
     În final Preasfinția Sa a răspuns elevilor prezenți la întrebările și frământările pe diferite subiecte legate de viața duhovnicească și cea cotidiană.
      Organizatorii acestei întâlniri i-au mulțumit Preasfințitului Părinte Veniamin pentru participarea la această activitate, invitându-l și la alte activități și întâlniri cu elevii liceului. Ierarhul a oferit în dar bibliotecii liceului multiple volume de literatura, mulțumind și apreciind dorința pedagogilor de a pune în sufletele tinerelor generații dragostea de Dumnezeu.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto