"Pocăiți-va ca s-a apropiat Împărăția Cerurilor!"

     În Duminica de după Botezul Domnului, Preasfintitul Părinte #Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, din satul Roșu, Protopopiatul Cahul.

     În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat pericopa Evanghelica amintind împrejurările si evenimentele care au avut loc după Botezul Domnului Hristos în Iordan de către Ioan.

     Aflând Mantuitorul ca Ioan a fost întemnițat, după ce a fost descoperit lumii de el a plecat din Nazaret și a venit în cetatea Capernaum, predicând Evanghelia si chemând la pocăință si vindecând orice boala si suferința in popor.

     Mântuitorul Hristos, Cel ce S-a întrupat pentru noi și pentru a noastră mântuire ne cheamă la pocăință si astăzi asa cum a facut-o atunci, spunându-ne: " Pocaiti-vă ca s-a apropiat Împărăția cerurilor ". Aceasta chemare la pocăință ne conștientizează de starea de înstrăinare si de păcat, ne arată calea si ne scoate din întuneric. Ea ne reda bucuria si libertatea pierdută prin păcat readucând-ne in comuniune cu Hristos. Omul care este împăcat cu sine și cu Dumnezeu, omul care păzește și împlinește poruncile lui Dumnezeu acela este cu adevărat fericit și trăiește din timpul vieții acesteia în Împărăția Lui Dumnezeu. Cea mai importanta latură a pocăinței o reprezintă recunoașterea păcatelor si smerenia. Omul smerit își vede căderea si neputința, el conștientizează ca nu se poate ridica singur si striga către Domnul. De multe ori când lucrurile nu merg bine în viata noastră spunem ca Dumnezeu ne-a părăsit însă, atunci când situația se îmbunătățește spunem ca meritul este al nostru, uitând de fapt ca tot ceea ce avem este de la Dumnezeu.

     Domnul Hristos ne scoate din întuneric, din umbra morții si ne cheamă sa ne împărtășim de lumina. Iar lumina este El, care ne îmbracă in lumina la Botez si ne face fii ai luminii.

      In incheiere, Preasfinția Sa a indemnat la pocăință si la asumarea crucii vietii cu demnitate si credință deplina in Dumnezeu. Oriunde am fi sa facem toate cu inima curata și cu devotament fata de El, pentru ca in acestea se vede trăirea credintei și împlinirea poruncilor lui Dumnezeu.

     În continuare, Preasfintia Sa a îndemnat credincioșii ca în orice clipa a vieții sale sa se raporteze la Domnul Hristos, la jertfa Sa si sa conștientizeze ca fără pocăință sinceră, credință dreapta, statornică si fapte bune nu putem sa ne bucuram de lumina adusă lumii de Fiul întrupat.

     La final, Ierarhul a felicitat pe parintele paroh, evidențiind lucrarea frumoasa din aceasta parohie, pe credincioșii prezenți îndemnându-i sa inmulteasca rugăciunea pentru a fi bineplacuti în fata lui Dumnezeu, oferind iconite si binecuvântate pentru a fi aproape de Domnul.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud

Galerie foto