CALENDAR

    (neîndreptat)
  • 28 Februarie
    Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior (Harți)
  • 29 Februarie
    Sf. Sfințiți Mc. Pamfil preotul și Valent diaconul; Sf. Ier. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
metropolia basarabiei trinitas trinitas radio trinitas ziarul lumina doxologia trinitas trinitas trinitas

Rugăciune și binecuvântare la început de an

     In seara zilei de sâmbătă, 31 decembrie 2022, la cumpăna dintre ani, Preasfințitul Părinte #Veniamin a oficiat slujba Acatistului Domnului înălțând rugăciuni de mulțumire si de chemare a milei lui Dumnezeu peste țara noastră si peste toți cei aflați departe de case lor.

     In încheierea, Preasfinția sa a spus:

     ,,La cumpana dintre ani, Va adresam cele mai alese doriri de sănătate, realizări frumoase si noi împliniri in Anul 2023.

     După o veche rânduiala, in ziua de 31 Decembrie 2022, in miez de noapte, ne-am întâlnit in rugăciune, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile Sale pe care le-a revărsat pe parcursul anului 2022 asupra noastră si a celor pe care ii purtam in rugăciune.

     Fiind dedicat ca An omagial al rugaciunii si al părinților isihaști, am folosit timpul pentru înțelegerea rolului rugaciunii in viața noastră si a Bisericii, am învățat din scrierile părinților si din experiența lor sa ne rugam mai mult si sa fim mai buni, mai smeriți, mai aproape unii de alții si de Dumnezeu.

      Anul care a trecut a fost cu multe bucurii si realizări pentru toți cei care au lucrat cu credință si nădejde in Dumnezeu, a fost încununat de evenimente deosebite pentru Episcopia noastră, dar si cu speranța pentru anii care vin, mai ales in comunitățile in care se construiesc biserici si alte asezaminte, s-au organizat activități misionare si de ajutorare a persoanelor cu nevoi speciale, a fraților refugiați din calea războiului etc.

     Prin mila lui Dumnezeu si cu ajutorul Patriarhiei Romane, al Eparhiilor din Diaspora si din țara, am reușit sa răspundem nevoilor concrete si sa aducem bucurie multor familii.

     Mulțumim si Asociației Lukas Spital din Sighisoara, care a susținut proiectele noastre si ne-a dat posibilitatea să oferim un spital mobil fraților din Regiunea Odesa.

     Războiul ne-a conștientizat valoarea păcii si ne-a solidarizat la vreme de incercare, făcându-ne mai buni, mai sensibili si mai responsabili.

     Mulțumim binefăcătorilor care au susținut constructia bisericii Sfântul Dumitru si a bisericii Sfântul Pantelimon din Cahul. Acestea vor deveni adevărate fortărețe de rugăciune si comuniune pentru noi si generațiile viitoare.

     Ne rugam Domnului sa sporească lucrarea de înnoire a lumii in care trăim si sa binecuvânteze pe toți fii duhovnicești ai eparhiei, clerici, monahi si mireni.

     Anul 2023 are o încărcătura aparte pentru Episcopia noastră, întrucat marcam 100 de ani de la înființarea Episcopiei Cetății Albe-Ismail si 159 de ani de la înființarea Episcopiei Dunării de Jos, ambele cu sediul la Ismail, pastorind credincioșii din sudul Basarabiei.

     In acest context, ne dorim ca lucrarea noastră sa fie intensificata si diversificata, sa avem o colaborare mai larga cu instituțiile locale si sa consolidam Ordodoxia prin hărnicia si dragostea preoților si a monahilor din Eparhie, dar si a misionarilor mireni, care susțin si întregesc dimensiuni ale activității noastre pastoral-misionare.

     Acum, la început de an 2023, sa mulțumim Domnului pentru toate darurile Sale, sa mulțumim binefăcătorilor noștri si împreuna lucrătorilor si sa lucram cu nădejde că Dumnezeu ne va lumina calea si ne va călăuzi pașii spre lucruri bune si folositoare, pentru o viața frumoasa si binecuvântata.

     La mulți si binecuvântați ani!”

      Aceste gânduri au fost exprimate de Preasfinția Sa la trecerea dintre ani, asigurând pe toți cei prezenți, dar si pe toți fiii duhovnicești de rugăciunea si dragostea sa părintească.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud