Joi, 20 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatele Căușeni și Ștefan Vodă, a sfințit monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Căușeni, participând la festivitatea de inaugurare a acestuia, organizată de Consiliul raional Căușeni.
La acest eveniment deosebit pentru raionul Căușeni, au participat dl. Dorin Recean – prim ministrul Republicii Moldova, dl. Ion Asaftei – președintele consiliului județean Neamț, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și delegații din mai multe județe din România.
Festivitatea a debutat cu dezvelirea monumentului și sfințirea acestuia, de față fiind tineri, elevi și mulți locuitori ai raionului, veniți să aducă un omagiu celui care a păstorit Moldova mai bine de 47 de ani, contribuind la consolidarea statalității, dar și a unității locuitorilor acestor meleaguri.
În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat personalitatea Marelui Voievod al Moldovei la împlinirea a 32 de la canonizarea acestuia de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Așa cum în timpul vieții Sfântul Ștefan cel Mare și-a manifestat credința în Dumnezeu și evlavia față de cele sfinte, și-a arătat grija pentru țară, susținând pe boierii fideli și pe cei care se angajau cu prețul vieții să păstreze granițele țării și valorile spiritualității românești, tot așa și acest monument ridicat în cinstea Măriei Sale va fi loc binecuvântat pentru cei din administrația locală, pentru profesori și elevi, pentru tinerii care la momente de bucurie vor veni în fața domnitorului Moldovei pentru a-și arăta dragostea și recunoștința lor.
Ridicarea acestui monument va contribui la consolidarea valorilor neamului și va constitui un reper pentru românii de pretutindeni, pentru pelerinii care vor vizita orașul, dar și pentru cei care privind spre statuia Măriei Sale își vor aduce aminte de marii bărbați ai neamului și de greutățile prin care a trecut țara în decursul secolelor, reușind prin mila lui Dumnezeu să ne păstrăm identitatea, aici la răscrucea multor interese geo-politice.”
I-a îndemnat pe toți să păstreze îndemnul Sfântului Ștefan cel Mare și să ne păstrăm credința, limba și identitatea românească, construind edificii durabile și păstrând valorile bătrânei Europe care s-a construit pe baze creștine, având nădejdea că Sfântul Ștefan cel Mare ne va ocroti, ajutându-ne să păstrăm pământul țării și să-l transmitem urmașilor noștri, știind că Moldova nu este a voastră, ci a urmașilor urmașilor voștri – așa cum a afirmat Măria Sa, Ștefan Vodă.
La final, dl. Alexandru Catan – președintele consiliului raional Căușeni a mulțumit tuturor, în mod special celor care au contribuit la realizarea acestui monument, dar și Preasfințitului Părinte Veniamin pentru sfințirea monumentului și grija purtată de fii duhovnicești din raionul Căușeni, apreciind prezența, sprijinul și implicarea ierarhului în promovarea credinței, în edificarea de biserici și păstrarea valorilor spiritualității românești în spațiul basarabean.
Realizarea monumentului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt șezând pe tron, amplasat în centrul orașului Căușeni, s-a materializat prin buna conlucrare dintre Consiliul raional Căușeni și Consiliul județean Neamț.
Pentru a arăta importanța edificării unor monumente în cinstea unor personalități sau evenimente importante din istoria țării noastre, Preasfințitul Părinte Veniamin a oferit în dar celor doi președinți din raionul Căușeni și județul Neamț un exemplar din volumul III al Cărții Războiul Monumentelor. De asemenea, a oferit elevilor de la Liceul de Artă care activează pe lângă Mănăstirea Marta și Maria din localitatea Hagimus, cât și altor tineri cărți de rugăciune.
Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.