În după-amiaza zilei de duminică, 26 mai 2024, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a participat la slujba de Te Deum, săvârșită în biserica mănăstirii Sfânta Treime din satul Roșu, pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu la 6 ani de la hirotonia și întronizarea primului episcop al Basarabiei de Sud, după reactivare.
La acest popas de bucurie duhovniceasca au participat clerici, monahi, monahii și credincioși din eparhie.
La final, pr. Andrei Apetrei - Secretar Eparhial a dat citire cuvântului de felicitare din partea Administrației Centrului Eparhial, sintetizând totodată activitatea pastoral-misionară a Preasfințitului Părinte Veniamin:
„Preasfinția Voastră,
Preacucernici și Preacuvioși Părinți,
Preacuvioase Maici,
Dreptmăritori creștini.
Prin mila lui Dumnezeu, în această zi binecuvântată de duminică, la finalul Primăverii, ne-am adunat cu toții la Mănăstirea Sf. Treime – la Cernica Cahulului, așa cum a fost supranumită când ați venit în eparhie, pentru a aduce slavă și mulțumire Dumnezeului în Treime închinat – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru marea binecuvântare și darurile revărsate peste Episcopia Basarabiei de Sud, după întronizarea Preasfinției Voastre în 26 mai 2018.
În istoria recentă a Basarabiei data de 24 mai ne amintește de alegerea ca arhiereu de către Sfântul Sinod, iar 26 mai 2018, rămâne înscrisă cu litere de aur, întrucât, la 100 de ani de la Marea Unire, ea marchează hirotonia și întronizarea în Tronul chiriarhal al acestei eparhii a primului episcop după reactivare, a Preasfințitul Părinte Veniamin, fiu al Basarabiei, educat într-o familie de buni români, format la școala Patriarhului Daniel, a cărui colaborator și ucenic a fost în ultimele decenii.
Revenind acasă ca ierarh al acestei eparhii, ați fost primit cu bucurie, entuziasm și speranță de către clericii și monahii din eparhie. Primii slujitori la altarul Bisericii strămoșești de aici din sudul Moldovei după reactivarea Mitropoliei Basarabiei și a Episcopiei Basarabiei de Sud, au trăit cu speranța ca vor depăși ostilitatea autorităților și a clericilor din Biserica Moscovei și vor reuși să se organizeze într-o eparhie sub omoforul Bisericii Mame - Patriarhia Română. Aceștia și-au exprimat în anul 2018 bucuria că au primit pe ierarhul mult așteptat, pentru care s-au rugat lui Dumnezeu. Ei au cerut lui Dumnezeu să le trimită un ierarh vrednic și jertfelnic, demn și responsabil, curajos și fidel idealurilor românilor basarabeni, pentru a purta grijă de turma risipită mult pătimitoare și greu încercată după 1945 și până la alegerea primului ei conducător.
Astăzi, privind în urmă, realizăm că timpul s-a scurs așa de repede, Preasfinția Voastră aniversând 6 ani de arhipăstorire, fiind părintele, fratele și prietenul clericilor și a credincioșilor din eparhie.
Noi, cei mai tineri, ne-am alăturat pe parcurs, venind sub omoforul Preasfinției Voastre cu încredere, dorind să slujim la Altarul Bisericii strămoșești, ascultând îndemnul părintesc de a ne face mâinile lui Dumnezeu în comunitățile în care slujim.
În această zi aniversară, zi a evaluărilor cum ne spuneți adesea, mulțumim lui Dumnezeu ca ne-a trimis un ierarh înțelept și inspirat, blând și generos, preocupat de păstrarea credinței și a valorilor, dar și de viitorul ortodoxiei din sudul Basarabiei. Am admirat calitățile pe care Dumnezeu le-a sădit în ființa Preasfinției Voastre, dragostea de frate față de cei întristați și prieten al copiilor. Astăzi, văzând înflorirea eparhiei, construcția multor biserici, înfrumusețarea cu pictură, cu mobilier și cu toate cele necesare slujirii, mulțumim lui Dumnezeu. Slujirea Preasfinției Voastre ne impresionează și ne impulsionează, sutele de slujbe misionare prin toate parohiile și nu numai, au consolidat unitatea dintre slujitori, dar și dintre membrii comunităților noastre, fiind pentru noi atât părinte, cât și model de slujire.
Prin activitatea misionară desfășurată cu timp și fără timp, ați reușit să fiți aproape de cei suferinzi în pandemie, gazdă pentru cei refugiați din calea războiului din Ucraina, mângâiere pentru mulți defavorizați ai sorții, găsind timp și resurse pentru toți, încurajând pe cei mai tineri și dând putere slujitorilor să depășească greutățile misiunii slujirii în Basarabia în aceste vremuri. Evaluând lucrările, ne vine cu greu să credem că sunt doar șase ani de arhipăstorire, dar ne încredințăm de lucrarea lui Dumnezeu prin oameni, mai ales prin cei aleși să ne păstorească.
Ați manifestat o grijă aparte pentru viața monahală din eparhie, prin organizarea mănăstirilor în spiritul rânduielilor monahale și a tradiției românești, fiecare mănăstire bucurându-se de atenția, sprijinul și grija părintească a Preasfinției Voastre.
În mai puțin de 3 ani ați achiziționat actualul sediul al Eparhiei din Cahul, recompartimentându-l, consolidându-l și amenajând un frumos paraclis împodobit cu pictură și toate cele necesare;
În mai puțin de 3 ani de zile, în municipiul Cahul, după mai bine de 120 de ani, ați zidit frumoasa și impunătoarea biserică închinată Sfântului Ierarh Dionisie și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie;
În această perioadă s-au continuat lucrările la bisericile aflate în diferite etape de lucru la venirea în eparhie: Catedrala din Cania se află acum la finisajele interioare; s-a început construcția bisericilor din satul Palanca, Feștelița, Ghioltosu, Gotești, Reni, Cimișlia, cele două biserici din orașul Căușeni.
Prin implicare, coordonare și sprijinirea lucrărilor de către Preasfinția Voastră, au fost sfințite bisericile din Leova I, Badicul Moldovenesc, Alexandru Ioan Cuza, Larga Nouă, Slobozia Mare, Cucoara, Mănăstirea Sf. Treime Roșu, Paraclisul Centrului Eparhial Cahul, Leova II, Căușeni, iar altele sunt în curs de finalizare;
S-au achiziționat case parohiale în satele Larga Nouă, Palanca, Feștelița, Taraclia de Salcie, Toceni, Pașcani, Gotești, Ucrainca.
Ați realizat punți peste Prut, prin sprijinirea comunităților din Basarabia pentru a cunoaște pe frații români, prin organizarea de pelerinaje misionare, pentru a descoperii autenticitatea și trăirea credinței strămoșești la vetrele monahale din țara mamă;
O grijă aparte ați acordat și vieții culturale și educaționale din eparhie: ați trimis preoții la studii și ați oferit burse elevilor cu rezultate bune la învățătură, dar și celor fără posibilități; au fost organizate conferințe și simpozioane cu participarea a numeroși oameni de cultură și personalități; au fost organizate concerte de muzică bisericească și colinde etc;
Ați sprijinit pe tinerii din eparhie și educația lor în duhul credinței ortodoxe strămoșești prin organizarea de tabere parohiale și eparhiale, iar prin purtarea de grijă a Preasfinției Voastre sute de tineri au participat la tabere internaționale;
Prin mijlocirea Preasfinției Voastre, astăzi avem la Chișinău cele două extensii ale facultăților de Teologie Ortodoxă de la Iași și București, ușurând astfel pe cei dornici de a studia teologia, prin acestea sprijinindu-i pentru a fi aproape familie și a sprijini lucrarea din comunitățile lor.
Ați purtat grijă de cei aflați în lipsuri, nevoi și suferințe, prin sprijinirea materială a acestora și prin ajutorarea cu alimente, haine, lemne de foc, cât și financiar.
Tot pentru aceștia pe lângă parohii ați zidit centre sociale care să le ofere hrană pentru suflet și trup, iar cea mai semnificativă lucrare este realizată de Centrul Social Sf. Ier. Spiridon din orașul Cimișlia – construit cu sprijinul Preasfinției Voastre, care zilnic aduce bucurie la peste 40 de oameni fără venituri.
Asemeni, cum spunea clerul și poporul ierarhului lor de atunci – Episcopului Dionisie Erhan, din 2018 trecut în rândul Sfinților, datorită eforturilor Preasfinției Voastre, ne rugăm spunând: FIII EPARHIEI ROAGĂ PE BUNUL DUMNEZEU CA SĂ NI-L PĂZEASCĂ PRE STĂPÂNUL ȘI ARHIEREUL NOSTRU ÎNTRU MULȚI ANI FERICITI ȘI BINECUVÂNTATI !”
Preasfinția Sa a mulțumit lui Dumnezeu, clericilor și credincioșilor din eparhie pentru împreună slujire și împreună lucrare, evidențiind realizările din cei șase ani de arhipăstorire, dar și proiectele care nu s-au materializat și care reprezintă o prioritate pentru Eparhie.
La final, în semn de recunoștință ierarhul a oferit o agapă pentru toți cei prezenți la acest moment aniversar.
Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.