Facultatea de Teologie din Iasi si-a început activitatea la Chisinau, in cadrul Universității de Stat din Moldova

Marți, 03 Octombrie 2023, in Aula “Regina Maria” a Universității de Stat din Moldova, a avut loc deschiderea oficială a noului an universitar a extensiei Facultății de Teologie “Dumitru Staniloae” din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La acest moment istoric a fost prezent Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, delegatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, rectorii celor doua universități - Dl. Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader și Dl. Prof. Univ. Dr. Igor Șarov; Dl. Prof. Univ. Dr. Iulian Damian - prorectorul Universității din Iași; pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan - decanul Facultății de Teologie din Iași, prorectorii si cadre didactice ale Universităților din Iași si din Chisinau; reprezentanți ai Ambasadei României la Chișinău, cât si alte cadre auxiliare.

In cadrul evenimentului a fost evocata necesitatea pregătirii viitorilor clerici si profesorilor de Religie pentru Republica Moldova, la Chisinau, a fost subliniata colaborarea dintre cele doua universități, fiind subliniata importanta Facultății de Teologie din perioada întrebelică, dar si in prezent.

Pentru studierea Teologiei, la extensia Facultății de Teologie Ortodoxa din Iași la Chișinău, s-au înscris, pentru anul universitar 2023-2025, 25 de studenți, care se vor bucura de burse de studii din partea Guvernului României, cazare si alte beneficii asigurate de Facultatea de Teologie din Universitatea din Iasi si de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in colaborare cu Universitatea de Stat din Chisinau.

La finele evenimentului festiv de deschidere, Preasfințitul Părinte Veniamin a binecuvântat pe tinerii studenți oferindu-le câte un exemplar din “Învățătura Ortodoxa”. Ulterior, împreuna cu reprezentanții si conducerea Facultății de Teologie din Iasi au avut un dialog cu studenții extensiei, stabilind aspecte administrative si organizatorice, vizitând sala pentru cursuri si îndemnându-i la studiu si rugăciune.

Preasfinția Sa a evocat personalitățile din perioada interbelica, arătând ca era o necesitate crearea acestei extensii, spunând: “Asistam la un moment istoric, la un act firesc prin care absolvenții de Teologie vor avea profesori calificați, mediu academic propice studiului, diplome recunoscute la nivel național si internațional, oferindu-li-se posibilitatea de a-si continua studiile la Universități de prestigiu din strainătate”.

Preasfinția Sa a felicitat pe toți cei prezenți, pe conducătorii celor doua universități si cadrele didactice, urându-le succes tinerilor teologi.

Aspecte din istoria Facultatij de Teologie din Chisinau

Facultatea de Teologie din Chisinau a fost înființata in aprilie 1926, cursurile începând in data de 8 noiembrie 1926. Astfel, urmare solicitării clericilor din Basarabia după 1918, cum a amintit si parintele Decan Ion Vicovan, in cuvântul sau, Guvernul de la București a considerat îndreptățită solicitarea clericilor, făcând demersurile legale pentru înființarea școlii teologice la Chisinau.

La aceasta facultate au activat viitorul Mitropolit Irineu Mihalcescu, Pr. Grigore Pisculescu (Gala Galaction), Pr. Popescu Prahova, fost decan al Facultății, fratii Iordachescu, Pr. Serghei Bejan, Nichifor Crainic, Constantin Tomescu etc. A fost prima Facultate din Chisinau, activand pana in anul 1940, când a fost sistată activitatea in urma ocupării Basarabiei de către armata sovietica.

In aceasta perioada, Facultatea de Teologie a dat 12 promoții de absolvenți, având cei mai buni profesori de teologie din spațiul românesc si dând generații de teologi, buni slujitori ai sfintelor altare, ierarhi, preoți, monahi, mari duhovnici si povățuitorii, profesori, politicieni si misionari. Acestia au păstrat Ortodoxia in Basarabia după 1944, când Armata sovietica a ocupat Basarabia, impunând ideologia partidului comunist in acest spațiu românesc. Au urmat persecuțiile prin care a trecut Biserica Ortodoxa din Basarabia, dar si slujitorii ei. Unii au ajuns in Gulag, fiind condamnați la munca silnica si chiar la moarte, alții s-au refugiat in Țara si cei care au rămas in Basarabia, menținând credință pana la căderea puterii sovietice.

După 1990, la inițiativa părintelui dr. Petru Buburuz, erudit teolog si slujitor al Bisericii din Basarabia, in septembrie 1991 s-a înființat Facultatea de Teologie din Chisinau, in cadrul Universității de Stat din Chisinau. Aceasta a funcționat in vechea clădire a Seminarului Teologic din Chisinau, bucurându-se de sprijinul Bisericii Ortodoxe Romane, in special al Mitropolitului Daniel de la Iasi, actualul Patriarh al României, al Mitropolitului Antonie Plamadeala si al Mitropolitului Nestor al Olteniei, ultimii doi fiind născuți in Basarabia. La aceasta Facultate s-au înscris, cu speranța, tinerii dornici de studiu si de apropiere de Dumnezeu, instituția având un început promițător.

Din păcate, in octombrie 1993, Facultatea de Teologie a fost reorganizată in Academie Teologica, fiind subordonata Mitropoliei Chișinăului, fapt ce a condus la scăderea calității actului didactic si la îndepărtarea din Alma Mater a Facultatii de Teologie. Absolvenții acestei instituții nu se bucura de diplome recunoscute, fiind acceptați doar de biserica, aceasta pentru ca profesorii nu aveau calificarea necesara pentru acest nivel academic.

In acest context, constatându-se situația existentă in Republica Moldova, necesitatea pregătirii teologice calificată a slujitorilor Bisericii, la propunerea ierarhilor din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, Sfântul Sinod al Bisericii Orodoxe Romane a aprobat extensia Facultății de Teologie din Iasi la Chisinau, dorind sa ofere posibilitatea tinerilor din Basarabia de a studia Teologia la Chisinau. Acestia se vor bucura de profesori erudiți, cu o bogata experiența pastorala si didactica, cu pregătirea academica necesara nivelului universitar, având speranța creșterii calității pregătirii profesionale a viitorilor slujitori ai sfintelor altare.

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Galerie foto