Luni, 27 martie 2023, când s-au împlinit 105 ani de la momentul unirii Basarabiei cu România, la Paraclisul Centrului Eparhial din municipiul Cahul, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat parastasul pentru membrii Sfatului Țării și pentru toți cei care și-au adus aportul la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România. La slujba de pomenire au participat excelența sa, dna Anca Corfu – Consulul General al României la Cahul, cât și preoți și credincioși din împrejurimile municipiului Cahul.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a menționat că acest eveniment a fost unul deosebit, marcând prima jumătate a secolului al XX-lea, iar consecințele lui pozitive se păstrează până în prezent, prin limba, tradițiile și valorile identitare românești transmise de la o generație la alta.
Totodată a evidențiat că un rol însemnat l-au avut și clericii, amintind în mod special pe cei doi arhimandriți, care mai apoi au devenit ierarhi în spațiul basarabean, fiind vorba de mitropolitul Gurie Grosu și de episcopul Dionisie Erhan, care au încurajat atât pe membrii Sfatului Țării, cât și pe contemporanii lor, făcându-i să înțeleagă necesitatea și importanța actului Unirii.
După aceasta, în cartierul Lipovanca din municipiul Cahul, unde în anul 2021, la data de 31 august - de Ziua Limbii române, Preasfințitul Părinte Veniamin a pus piatra de temelie pentru biserica cu hramurile „Sf. Ier. Dionisie Erhan și Sf. Mc. Dimitrieˮ, în această zi, a sfințit cele trei clopote ale noii biserici care vor vesti și vor chema credincioșii la sfintele slujbe, care se doresc a fi începute cât mai curând, după finalizarea acoperișului și finisărilor interioare și exterioare.
La acest moment care va rămâne întipărit în istoria Eparhiei au luat parte excelența sa, Anca Corfu – Consulul General al României la Cahul, domnul Nicolae Dandiș - primarul municipiului Cahul; d-na. Tatiana Seredenco – vicepreședintele Consiliului raional Cahul, preoții din permanența eparhială, cât și echipele de muncitori care se ostenesc la finalizarea locașului de cult.
În cuvântul rostit după sfințirea clopotelor, Preasfinția Sa a amintit faptul că dacă acum 105 ani înaintașii noștri au făcut posibilă unirea Basarabiei cu România, în prezent prin mila lui Dumnezeu și dragostea binefăcătorilor Episcopiei Basarabiei de Sud, după aproximativ trei ani de muncă și osteneală s-a ajuns la sfințirea și montarea celor trei clopote.
Totodată, Preasfinția Sa a evidențiat și mulțumit domnului primar al municipiului Cahul, dimpreună și consilierilor, întrucât fără sprijinul și înțelegerea lor ar fi fost imposibilă construcția unei biserici în acest cartier, unde în perioada interbelica a funcționat o biserică ortodoxă, demolată de sovietici în anul 1962.
De asemenea, a mulțumit tuturor ostenitorilor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, amintind și evidențiind sprijinul oferit în mai multe rânduri de Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin Arhiepiscopia Bucureștilor, cât și tuturor celorlalți miluitori și binefăcători.
Tot în această zi, Preasfințitul Părinte Veniamin a vizitat și Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriilˮ din satul Badicul Moldovenesc, Protopopiatul Cahul, unde a săvârșit un parastas pentru membrii Sfatului Țării care și-au adus aportul la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România, vorbindu-le elevilor și profesorilor prezenți despre acest eveniment istoric, despre importanța și impactul avut în societatea dintre Prut și Nistru până în prezent.
Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.