Sărbătoarea Bunei Vestiri în Episcopia Basarabiei de Sud

În ziua de miercuri, 07 aprilie 2021, cu prilejul sărbătorii Bunei Vestire, Preasfințitul Părinte #Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un soborul de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Sfânta Treime din satul Roșu, Protopopiatul Cahul.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Veniamin a explicat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii, vorbindu-le celor prezenți despre întruparea Domnului și asumarea primirii lui Dumnezeu Cuvântul ca să ia trup dintr-o Fecioară. Vestea întrupării a fost adusă Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavriil, care i-a spus cum se va întâmpla aceasta, salutând-o ca pe una ce este plină de har.

Acest eveniment era așteptat de Adam și de toți drepții Vechiului Testament, fiind anunțat de proroci. Întruparea din Fecioara Maria și răspunsul ei, Fie mie după cuvântul Tău, ne amintește despre neascultarea Evei și dorința omului să fie ca Dumnezeu, dar fără Dumnezeu. Nașterea din Fecioară s-a făcut în mod tainic, după cum spune Evanghelia pe care am ascultat-o azi: „Duhul Sfânt se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri, iar cel care se va naște Fiul lui Dumnezeu se va chema”. Prin întrupare, Maica Domnului primește să nască pe Dumnezeul Cuvântul, care va împăca lumea cu Dumnezeu și va readuce armonia în întreaga creație. Fiind crescută la Templu, Fecioara Maria cunoștea legea Vechiului Testament, de aceea s-a mirat văzând pe îngerul Domnului venind în casa ei. Dialogul dintre înger și Fecioara Maria arată că lucrarea de înomenire a lui Dumnezeu S-a făcut de la Duhul Sfânt.

Această zi de bucurie ne face să contemplăm la efectele neascultării omului de Dumnezeu, dar și la asumarea ascultării și roadele acesteia pentru mântuirea întregului neam omenesc. Dacă Eva, prima femeie a pierdut raiul din lipsa maturității și neascultării, Fecioara Maica, prin sfințenia vieții și prin ascultarea de Dumnezeu readuce bucuria pentru întreaga omenitate.

Ascultând cuvântul Fecioarei, ne bucurăm de răspunsul ei, ne bucurăm astăzi că Fiul lui Dumnezeu se face Fiul Fecioarei și suntem îndemnați și noi să fim ascultători și împlinitori ai Cuvântului Domnului pentru a primi har și bucurie de la Dumnezeu. Domnul Hristos a venit pe pământ să ne apropie mai mult de Dumnezeu, să ne izbăvească de moartea păcatului și să ne redea viață veșnică. De aceea, trebuie să ne facem și noi sălaș Domnului și să cerem de la Dumnezeu să se sălășluiască întru noi, să ne călăuzească pașii prin viață și să ne dea bucuria pe care a avut-o Fecioara când a primit vestea întrupării.

Să ne ajute Dumnezeu să dăm și noi răspuns bun în fiecare zi Domnului și să aducem bucurie celor care sunt în casa noastră, în grupul de prieteni și mai ales în comunitatea noastră, știind că trebuie să ne luăm crucea și să urmăm lui Hristos.

La final Preasfinția sa a felicitat pe cei prezenți, încurajând credincioșii să continue postul și să înmulțească rugăciunea și postul împlinind poruncile Domnului și răspunzând cu smerenia ca și Fecioara Maria: iată roaba Domnului, fie după cuvântul tău!

Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud