Bucurați-vă drepților în Domnul, celor drepți li se cuvine laudă!

Sâmbătă, 6 februarie 2021, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Veniamin a săvârșit un parastas la mormânt pentru vrednicul de pomenire, profesorul Mihail Popescu, care a trecut la domnul în data de 4 octombrie 2020.

În cuvântul său, Preasfinția a evidențiat activitatea meritorie a vrednicului ostenitor în domeniul culturii și al educației, precum și datoria noastră de a cinsti memoria și a îndeplini testamentul său.

Dl Mihail Popescu s-a născut într-o familie de buni creștini în data de 10 iulie 1963, în satul Cenac, raionul Cimișlia. În familie a primit o educație aleasă, învățând dreapta credință și demnitatea de la părinții săi, care cu multă dragoste au sădit în inima fiului lor respectul față de oameni și dorința aprofundării studiilor și a pregătirii pentru o frumoasă carieră pedagogică. Astfel, după ce a absolvit școala din satul natal, Mihail Popescu a activat în perioada 11.09.1980 – 15.08.1981 ca laborant la școala medie s. Cenac, iar între anii 1981 – 1986, și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, absolvind Facultatea de Filologie, specialitatea filolog, limbă și literatură rusă. Remarcându-se prin calități deosebite, tânărul pedagog a fost desemnat în data de 30.08.1987 în funcția de Director-adjunct la școala medie din s. Cenac, iar în data de 18.01.1993, fiind apreciat pentru rezultatele deosebite, a fost numit Director al școlii, având această responsabilitate până în data de 26.06.2003, când a fost numit Șef al Direcției General Învățământ Tineret și Sport Cimișlia.

Cunoscând realitățile și greutățile prin care trece școala din Basarabia, s-a străduit să promoveze în raion activități culturale și educaționale, dar mai ales să încurajeze pe tinerii profesori îndemnându-i să-și iubească meseria și să cultive valorile în sufletele tinerilor. În anul 2007 s-a întors ca director în satul Cenac, unde a continuat activitatea până în data de 02.02.2016, când a fost numit din nou în funcția de Șef al Direcției Învățământ General Cimișlia.

Pentru calitățile sale deosebite, pentru erudiția și profesionalismul de care a dat dovadă, dar mai ales pentru caracterul integru și înțelepciunea cu care a coordonat activitățile în școala din satul natal și la Direcția Generală de Învățământ Cimișlia, Dl Profesor Mihail Popescu rămâne pentru noi un model.

Noi, care l-am cunoscut și l-am apreciat, trebuie să continuăm lucrarea lui și să promovăm valorile. De multe ori ne îndemna să rămânem uniți, să construim o țară mare și puternică, cu oameni demni și devotați.

Veșnica lui pomenire!

Biroul de Presă al Episcopiei Basarabiei de Sud